Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα τα σχέδια αλλά και κάποιες εικόνες της πρώτης βάσης που θέλει να εγκαταστήσει στον Άρη, για να ζήσουν εκεί τα μέλη των επανδρωμένων αποστολών της.

Πρόκειται για έναν θόλο δύο επιπέδων· στο πρώτο θα υπάρχουν τα εργαστήρια, οι χώροι εργασίας, οι αποθήκες εξοπλισμού και τροφίμων, η κουζίνα, η τραπεζαρία, το γυμναστήριο και το μπάνιο, ενώ στο άλλο επίπεδο τα υπνοδωμάτια. Η βάση είναι σχεδιασμένη για να φιλοξενήσει έξι άτομα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα η NASA έχει στήσει μια τέτοια βάση στην πλαγιά ενός ηφαιστείου στη Χαβάη, περιβάλλον που προσομοιάζει με εκείνο του Άρη.

Το πρόγραμμα ονομάζεται HI-SEAS και σε αυτό προσομοιάζεται μια επανδρωμένη αποστολή στον Κόκκινο Πλανήτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη βάση της Χαβάης εισέρχονται οι αστροναύτες της «αποστολής» και ακολουθούν ένα πρόγραμμα ίδιο με εκείνο που θα ακολουθούσαν στον Άρη.

Παραμένουν δηλαδή μέσα στη βάση το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ζώντας με περιορισμένες προμήθειες, και τις λίγες φορές που βγαίνουν έξω για να εκτελέσουν κάποια εργασία φορούν υποχρεωτικά τη διαστημική τους στολή.

Το πρόγραμμα είναι σε συνεχή εξέλιξη, με ένα πλήρωμα να παραμένει στη βάση για 3-4 μήνες και στη συνέχεια να αντικαθίσταται από κάποιο άλλο.

Eπιμέλεια: X.M. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης