Έντονη διαμάχη έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο Υπουργείο Οικονομικών και αυτό της Οικονομίας στη Γερμανία για το μέλλον της Ευρωζώνης, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας Handelsblatt που επικαλείται απόρρητο έγγραφο .

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, οι Βρυξέλλες παρακολουθούν τον σκεπτικισμό που επιδεικνύει το Βερολίνο σε σχέση με τις πρόσφατες προτάσεις μεταρρυθμίσεων της Ε.Ε. Όταν τα σχέδια γνωστοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, ο εκτελών χρέη Υπουργού Οικονομικών Πέτερ Αλτμάιερ (CDU) “πάτησε αμέσως το φρένο”, δηλώνοντας ότι η Γερμανία πρόκειται να παρουσιάσει τις δικές της ιδέες και αντιλήψεις από το νέο έτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο οι Βρυξέλλες μπορούν ακόμη να ελπίζουν, καθότι η πτέρυγα του SPD εντός της ομοσπονδιακής κυβέρνησης δεν βλέπει τα ευρωπαϊκά σχέδια με τόσο σκεπτικισμό όσο οι συνάδελφοί τους της Ένωσης. Αυτό προκύπτει από έγγραφο του διοικούμενου από το SPD ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας που οποίο βρίσκεται στη διάθεση της εφημερίδας Handelsblatt.

“Για μία ανθεκτικότερη στις κρίσεις και ικανότερη να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του μέλλοντος Ευρωζώνη χρειαζόμαστε έναν έξυπνο συνδυασμό μεταρρυθμίσεων προσανατολισμένων προς τις ανάγκες της αγοράς και μια προσέγγιση που θα συνίσταται σε μεγαλύτερο καταμερισμό των κινδύνων και περισσότερη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών- μελών της Ευρωζώνης”, αναφέρεται στο έγγραφο, που φέρει τον τίτλο «Διαμορφώνοντας ενεργά το μέλλον της Ε.Ε.».

Το τι εννοούν, όταν μιλούν για αλληλεγγύη, τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομίας υπό την Υπουργό Brigitte Zypries (SPD) που συνέταξαν το έγγραφο, διαφαίνεται στις έντεκα σελίδες του κειμένου: Τάσσονται ανοιχτά υπέρ ενός Υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης και ενός προϋπολογισμού της Ευρωζώνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης θα ήταν διατεθειμένοι να τεθεί υπό το ευρωπαϊκό δίκαιο ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, το οποίο θα χρησιμοποιείτο ως τελευταίος βαθμός διάσωσης για τράπεζες. Όλες οι παραπάνω είναι ιδέες, τις οποίες η Ένωση CDU/ CSU αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό, επισημαίνει το ρεπορτάζ.

Ακριβώς τη στιγμή που οι ηγεσίες των κομμάτων της Ένωσης και του SPD προχωρούν στις πρώτες διερευνητικές συνομιλίες, διαφαίνεται ήδη μια νέα μεταξύ τους διένεξη για τα θέματα της ευρωπαϊκής πολιτικής. Οι διαφορετικές ιδέες δίνουν στην Καγκελάριο Μέρκελ μια πρόγευση για το πώς το SPD θα επιδιώξει σε μία ενδεχόμενη μελλοντική κυβέρνηση να περάσει τη γραμμή του στα θέματα αυτά.

Και το SPD επιμένει ότι η απάντηση βρίσκεται στις προτάσεις Μακρόν. Έτσι, για παράδειγμα, ο Μάρτιν Σιουλτς θέλει μέχρι το 2025 να ιδρύσει τις “Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης”. Ένα τέτοιο σχέδιο θα μπορούσε να έχει, κατά την άποψη του επικεφαλής του SPD, πιθανότητες να πραγματοποιηθεί, μόνο εάν το κόμμα του συμμετέχει στην επόμενη ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Και μπορεί σε κάποιες θέσεις το ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας να ταυτίζεται όντως με το ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών σε προ εβδομάδων έγγραφό του για το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο παρουσίαζε τις δυσκολίες των προτάσεων μεταρρυθμίσεων, το Υπουργείο Οικονομίας εμφανίζεται πιο δεκτικό στα σχέδια των Βρυξελλών. Έτσι, π.χ. το τελευταίο τάσσεται υπέρ του σχεδίου δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας, ώστε να υποστηρίζονται κράτη- μέλη “σε φάσης αδύναμης ανάπτυξης και σε κρίσης”.

Μακροπρόθεσμα, υποστηρίζει το Υπουργείο Οικονομίας, ένα τέτοιο Ταμείο κρίσεων θα πρέπει να “μετεξελιχθεί σε έναν προϋπολογισμό της Ευρωζώνης”, που θα διαθέτει δικά του έσοδα και δυνατότητα να παράγει χρέη. “Η εποπτεία του προϋπολογισμού θα πρέπει να ανατεθεί σε έναν Ευρωπαίο Υπουργό Οικονομικών”, αναφέρει το έγγραφο.

Ο δε μηχανισμός ESM θα πρέπει να μετατραπεί σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. “Για να ενισχυθεί η δημοκρατική νομιμοποίηση του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, θα πρέπει αυτός να κατοχυρωθεί μακροπρόθεσμα στις ευρωπαϊκές συνθήκες”.

Εκτός αυτών, το Υπουργείο Οικονομίας επιδιώκει μία “ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και της ένωσης κεφαλαιαγοράς”. Επίσης, σύμφωνα πάντα με το κείμενο του Υπουργείου, στα κράτη- μέλη της Ερωζώνης θα πρέπει να δίδεται μεγαλύτερο περιθώριο ως προς τους προϋπολογισμούς τους προκειμένου να προχωρούν σε μεταρρυθμίσεις. “Γι’ αυτό και θέλουμε να ελέγξουμε και να προσαρμόσουμε τις ρυθμίσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, χωρίς όμως να αποδυναμωθεί η δημοσιονομική πειθαρχία των κρατών- μελών”, επισημαίνεται στο έγγραφο. Πρόκειται για ιδέες, σημειώνουν οι συντάκτες, που επίσης δεν αρέσουν και τόσο στην Ένωση.

Και τα δύο υπουργεία συμφωνούν πάντως στην ιδέα ενός πτωχευτικού μηχανισμού για κράτη- μέλη. Πολλές άλλες προτάσεις του Υπουργείου Οικονομίας αντιμετωπίζονται όμως με σκεπτικισμό από τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών υπό τον Πέτερ Αλτμάιερ. Έτσι, για παράδειγμα, φοβούνται ότι ο διορισμός ενός Υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης χωρίς στην ουσία δικές του αρμοδιότητες θα δημιουργούσε λανθασμένες προσδοκίες.

Κι ότι εάν το Νομισματικό Ταμείο υπαχθεί στο ευρωπαϊκό δίκαιο, θα υπάρχει ο κίνδυνος να έχει μόνον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόσβαση στο Ταμείο διάσωσης, κι όχι πια τα κράτη- μέλη.

Εξ ου και οι Βρυξέλλες περιμένουν με αγωνία να μάθουν ποιος θα αναλάβει νέος Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας. Αρκετοί διπλωμάτες της Ε.Ε. ελπίζουν ότι θα είναι ένας πολιτικός του SPD. Εντός της Ένωσης CDU/ CSU, πάντως, ο νυν εκτελών χρέη ΥΠΟΙΚ Αλτμάϊερ θεωρείται το “φαβορί”. Κι αυτός, ήδη κατά την πρώτη συνεδρίαση με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, ξεκαθάρισε ότι τον ενδιαφέρει να υπάρχει λογική “συνέχειας”. Και μπορεί, θεωρούν πολλοί, να είναι φιλικός κι ευχάριστος στους τρόπους, όμως επί της ουσίας δεν είναι καθόλου πιο υποχωρητικός από τον προκάτοχό του.

Πηγή: ΚΥΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης