Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης 

Όταν αναλάμβανε την προεδρία των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ, είχε υποσχεθεί «να σχηματίσει κυβέρνηση από επιχειρηματίες και ανθρώπους των χρηματιστηρίων αλλά και τιτάνες της βιομηχανίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγο μετά από έναν χρόνο στο Λευκό Οίκο, εκείνοι οι «τιτάνες» απομακρύνονται από τον πρόεδρο που δεν εμπιστεύεται οποιονδήποτε εκτός του εαυτού του ακόμη και εκείνους που κάποτε εξήρε ως «άριστους για τις θέσεις που τους ανέθεσε».

Έτσι τώρα, ο πρόεδρος Τραμπ επέλεξε ως νέο σύμβουλο για θέματα ασφάλειας τον γνωστό «ιέρακα» John Bolton οποίος επανειλημμένα έχει δηλώσει πως «η στρατιωτική δράση είναι αναπότρεπτη ως μέσος για να εμποδιστεί το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα».

Η αντικατάσταση του προεδρικού συμβούλου H.R. McMaster με τον Μπόλτον θα γίνει στις 9 Απριλίου, όπως ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως σχολιάζουν Αμερικανοί αναλυτές, ο Τζον Μπόλτον «φοράει πολλά καπέλα».Τόσο ο αποπεμφθείς υπουργός Εξωτερικών Τίλερσον, όσο και ο ΜακΜάστερ είχαν εκφράσει επιφυλάξεις για την συμφωνία με τα πυρηνικά του Ιράν, αλλά ήταν υπέρ της τήρησής της.

Επιλέγοντας τον Μπόλτον, ο Ντόναλντ Τραμπ δείχνει έτοιμος να αποτραβηχτεί -όπως έχει επανειλημμένα προαναγγείλει- από τη συμφωνία του 2015 για τα πυρηνικά του Ιράν ως τις 12 Μαΐου, οπότε και η καθορισμένη προθεσμία για την άρση των εμπορικών αντιποίνων που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ.

Ο Μπόλτον, όσο και ο νέος υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο (πρώην διευθυντής της CIA) είναι εναντίον της διατήρησης της συμφωνίας.

Τώρα απομένει μόνον ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις στην κυβέρνηση Τραμπ, να είναι υπέρ της παραμονής των ΗΠΑ στη συμφωνία.

Ο Μπόλντον (του 1950) είναι γνωστό ότι διατηρεί στενές σχέσεις με την εβραϊκή κοινότητα των ΗΠΑ με την προώθηση το 1991- ως βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, απόφαση από τον ΟΗΕ που χαρακτήριζε «ρατσισμό τον αντισιωνισμό».

Στις 25 Mαρτίου 2015, στη The New York Times είχε δημοσιευθεί άρθρο με τίτλο: «Για να σταματήσουμε τη βόμβα του Ιράν, πρέπει να το βομβαρδίσουμε». Συγγραφέας του άρθρου ο Τζον Μπόλτον, πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και για σύντομη περίοδο πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ επί Τζορτζ Μπους του νεότερου.

Στην πρόταση του Μπόλντον για να τερματισθεί η υπόθεση αυτή ήταν «να γίνει άμεση στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων είτε από αμερικανικές είτε από ισραηλινές δυνάμεις».

Σύμφωνα με την άποψή του Μπόλτον, μετά τον βομβαρδισμό «θα έπρεπε να ακολουθήσει τις επόμενες κιόλας ημέρες αλλαγή στο καθεστώς της Τεχεράνης, αλλιώς ο κόσμος θα αντιμετώπιζε απειλή πυρηνικής επίθεσης από το Ιράν».

Το 2000, όταν ο Μπόλτον ήταν υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα περιορισμού των εξοπλισμών και της διεθνούς ασφάλειας, είχε πρωτοστατήσει στην εκστρατεία Μπους να προετοιμάσει τον πόλεμο εναντίον του Ιράκ, προωθώντας το ψέμα για τα «όπλα μαζικής καταστροφής» που δήθεν διέθετε ο Σαντάμ Χουσεΐν.

Aκόμη πιο πριν,το 1998,ο Μπόλτον, είχε συνυπογράψει με άλλους ακροδεξιούς «ανοικτή επιστολή στον πρόεδρο», με την οποία απαιτούσαν να ξεκινήσει αυτός ο πόλεμος.

To παράδοξο είναι πως πριν μερικά χρόνια ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν αντίθετος με τον πόλεμο στο Ιράκ αλλά ένθερμος οπαδός της στρατιωτικής δράσης εναντίον της Συρίας. Όπως έγραφε στο twitter του: 

All former Bush administration officials should have zero standing on Syria. Iraq was a waste of blood & treasure.(«Όλοι οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπους θα έπρεπε να έχουν μηδέν ανοχή στη Συρία. Το Ιράκ ήταν σπατάλη αίματος και χρημάτων».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης