Η Αφρικανική Ένωση καταδίκασε σήμερα τις «προσβλητικές» και «δυσάρεστες» δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για πολλές αφρικανικές χώρες και για την Αϊτή, τις οποίες φέρεται να χαρακτήρισε «χώρες-απόπατους».

«Κατά την άποψή μου δεν είναι προσβλητικό μόνο για τους Αμερικανούς αφρικανικής καταγωγής αλλά και για τους Αφρικανούς πολίτες» είπε η Έμπα Καλόντο, η εκπρόσωπος του προέδρου της Επιτροπής της ΑΕ, Μούσα Φάκι. «Είναι ακόμη πιο προσβλητικό αν λάβουμε υπόψη μας την ιστορική πραγματικότητα, τον αριθμό των Αφρικανών που έφτασαν στις ΗΠΑ ως σκλάβοι», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Προκαλεί επίσης έκπληξη, δεδομένου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ένα εξαιρετικά θετικό παράδειγμα του πώς η μετανάστευση οδήγησε στη γέννηση ενός έθνους», συνέχισε η Καλόντο, κάνονας λόγο για μια «εξαιρετικά δυσάρεστη δήλωση» που «είναι εντελώς αντίθετη με τις αποδεκτές συμπεριφορές και πρακτικές».

Όταν ρωτήθηκε αν οι χαρακτηρισμοί που απηύθυνε ο Τραμπ στις αφρικανικές χώρες είναι ρατσιστικοί, η εκπρόσωπος απάντησε καταφατικά. Υπογράμμισε όμως ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια μεγάλη χώρα, μια χώρα που δεν εκπροσωπείται από έναν μοναδικό άνθρωπο ή μια δήλωση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης