Η Αυστραλία αναμένεται να υπογράψει μια συμφωνία με την οποία θα προμηθεύει την Ινδία ουράνιο για τους πυρηνικούς της αντιδραστήρες, όταν ο πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ μεταβεί στην χώρα της νότιας Ασίας αυτή την εβδομάδα, ανέφεραν αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης.

Η Αυστραλία και η Ινδία είναι σε διαπραγματεύσεις για την παροχή ουρανίου από την Καμπέρα προς το Νέο Δελχί από το 2011 όταν η Αυστραλία σταμάτησε τις εξαγωγές ουρανίου στην Ινδία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Αυστραλία είχε ζητήσει διαβεβαιώσεις από την Ινδία, η οποία δεν έχει υπογράψει τη διεθνή συνθήκη μη διάδοσης των πυρηνικών ότι το ουράνιο που θα της προμηθεύει θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πυρηνικών όπλων. Εκτιμάται ότι περίπου το 80% του παγκόσμιου ποσοστού ουρανίου είναι στη Νότια Αυστραλία.

Εν τω μεταξύ ο Τόνι Άμποτ έχει δηλώσει ότι η πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Ινδία που ξεκινά την Πέμπτη έχει ως στόχο την ενίσχυση των στρατηγικών δεσμών των δύο κρατών και ότι υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω συνεργασία στον τομέα των ενεργειακών πόρων, της επιστήμης, της τεχνολογίας και της εκπαίδευσης.

Η Ινδία είναι η πέμπτη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά για την Αυστραλία με οικονομικό όφελος περίπου 10,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Άμποτ πρόκειται να επισκεφθεί το Νέο Δελχί και τη Βομβάη και να έχει συνομιλίες με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόδι. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης