Η κυβέρνηση της Αυστραλίας κατέστησε την Πέμπτη αυστηρότερη την αντιτρομοκρατική νομοθεσία της απαγορεύοντας πλέον τα ταξίδια χωρίς βάσιμο λόγο προς τις χώρες της Μέσης Ανατολής στις οποίες δραστηριοποιούνται οργανώσεις εξτρεμιστών, όπως αυτή του Ισλαμικού Χαλιφάτου, προκειμένου να εμποδίσει υποψήφιους τζιχαντιστές να μεταβαίνουν στη Συρία ή στο Ιράκ.

Το περασμένο μήνα, ο ΟΗΕ ζήτησε απ’ όλα τα κράτη να καταστήσουν σοβαρό ποινικό αδίκημα για τους πολίτες τους το να ταξιδεύουν στο εξωτερικό για να πολεμήσουν με μαχητικές οργανώσεις ή το να στρατολογούν και να χρηματοδοτούν άλλους για να το κάνουν, σε μια κίνηση που προκλήθηκε από την άνοδο του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι περίπου 70 Αυστραλοί φέρεται ότι έχουν ήδη μεταβεί στη Μέση Ανατολή για να πολεμήσουν στο πλευρό τρομοκρατικών οργανώσεων όπως το Ισλαμικό Κράτος, προκαλώντας την ανησυχία της Καμπέρα.

Η προτεινόμενη αλλαγή στη νομοθεσία έχει στόχο να ποινικοποιήσει οποιαδήποτε μετακίνηση, χωρίς βάσιμο λόγο, σε μια ζώνη που έχει χαρακτηριστεί επικίνδυνη λόγω της δράσης οργανώσεων των τζιχαντιστών. Η μέγιστη ποινή που θα μπορεί να επιβάλλεται στους παραβάτες είναι κάθειρξη δέκα ετών.

«Η τροπολογία για τους ξένους μαχητές, που υιοθετήθηκε από το κοινοβούλιο, πρώτα απ’ όλα θα επιτρέψει να διευκολυθνούν οι διώξεις εναντίον Αυστραλών που έχουν πολεμήσει στις τάξεις εξτρεμιστικών οργανώσεων στο εξωτερικό», δήλωσε ο (συντηρητικός) πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θα επιτρέψει επίσης την ευκολότερη επίβλεψη των εν δυνάμει τζιχαντιστών, πρόσθεσε. Ο επικεφαλής της κυβέρνησης δήλωσε ενώπιον του κοινοβουλίου πως περίπου 100 Αυστραλοί παρέχουν οικονομική υποστήριξη ή στρατολογούν για λογαριασμό των τζιχαντιστών.

Διαβάστε επίσης: Μελβούρνη: Επιχείρηση για τον εντοπισμό ακραίων ισλαμιστών
Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου 2014, 03:36

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης