Mε επιτυχία ολοκληρώθηκε η αυτοκαταστροφή της «Ροζέτα», της διαστημοσυσκευής παρατήρησης και μελέτης μετεωριτών που εδώ και δύο χρόνια ακολουθούσε τον κομήτη με την κωδική ονομασία «67Ρ Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο».

Η «Ροζέτα» πραγματοποίησε «salto mortale» στον κομήτη, ο οποίος κατευθύνεται προς τον Δία έχοντας στην επιφάνειά του το ρομπότ «Philae» (Φίλαι). Το συγκεκριμένο ρομπότ, βάρους 100 κιλών και με μέγεθος όσο ένα πλυντήριο, είχε προσεδαφιστεί με επιτυχία τον Νοέμβριο του 2014, ωστόσο λίγες ημέρες αργότερα έπεσε σε μια ρωγμή και σταμάτησε να στέλνει δεδομένα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Κέντρου Ελέγχου του ESA στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας, η «Ροζέτα» έκανε σκοπίμως αργή κάθοδο προς τον κομήτη (σχεδόν ένα μέτρο ανά δευτερόλεπτο), έτσι ώστε τα όργανα και οι κάμερές της να καταγράψουν δεδομένα, τα οποία θα μελετηθούν στη συνέχεια από τους επιστήμονες.

Το τέλος της αποστολής ανακοινώθηκε υπό ενθουσιώδες χειροκρότημα από τον Σιλβέν Λοντιό, επικεφαλής των επιχειρήσεων πτήσης της Rosetta στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων (ESOC) στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης