Η Αϊτή αποφάσισε να ανακαλέσει, αρχικά για δύο μήνες, την άδεια λειτουργίας της οργάνωσης αρωγής Oxfam Great Britain στη χώρα της Καραϊβικής, μετά τις καταγγελίες για την ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά στελεχών της εκεί, δήλωσε ο Αβιόλ Φλεράν, υπουργός Σχεδιασμού και Διεθνούς Συνεργασίας της αϊτινής κυβέρνησης.

Η βρετανική ΜΚΟ βρέθηκε το τελευταίο διάστημα αντιμέτωπη με θύελλα επικρίσεων εξαιτίας των καταγγελιών ότι στελέχη της, συμπεριλαμβανομένου του πρώην διευθυντή της αποστολής της στην Αϊτή, αγόραζαν σεξ, πιθανόν κι από ανήλικες, το 2011, ενώ βρίσκονταν στη χώρα για να βοηθήσουν τους πληγέντες από τον καταστροφικό σεισμό του 2010.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Φλεράν εξήγησε ότι η ανάκληση της άδειας λειτουργίας της οργάνωσης αποφασίστηκε λόγω των «σοβαρών σφαλμάτων» και των παραλείψεων της διεύθυνσης της Oxfam της Βρετανίας το 2010 και το 2011. Πρόσθεσε ότι η οριστική απόφαση για το εάν θα επιτραπεί στη ΜΚΟ να επαναλάβει κανονικά τη δραστηριότητά της στην Αϊτή θα ληφθεί έπειτα από μια περίοδο δύο μηνών, κατά την οποία θα εξεταστούν τα στοιχεία της υπόθεσης.

«Εάν κατά τη διάρκεια της δίμηνης έρευνας διαπιστώσω ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στα χρήματα που έλαβε η Oxfam για λογαριασμό της Αϊτής και στο έγκλημα που διαπράχθηκε (…), θα ανακηρύξουμε την Oxfam της Μεγάλης Βρετανίας persona non grata και θα απαιτήσουμε να εγκαταλείψει τη χώρα χωρίς άλλη καθυστέρηση» διεμήνυσε ο Φλεράν.

Ο Αλέν Λεμίτ, δικηγόρος που εκπροσωπεί την Oxfam της Βρετανίας στην Αϊτή, χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης «βιαστική» και «πολιτικής φύσης», τονίζοντας πως δεν βασίστηκε σε αδιάσειστες αποδείξεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Για παράδειγμα, κατηγορούν την οργάνωση για σεξουαλική κακοποίηση και ότι εκμεταλλεύθηκε ανήλικες. Αυτές είναι πολύ σοβαρές κατηγορίες, που όμως μέχρι σήμερα ουδέποτε αποδείχθηκαν» ανέφερε ο Λεμίτ.

Ο Φλεράν κατηγόρησε στελέχη της Oxfam ότι διέπραξαν «σεξουαλική κακοποίηση» και εκμετάλλευση. Ο υπουργός συμπλήρωσε ότι η Oxfam της Βρετανίας «παρέλειψε εσκεμμένα» να ειδοποιήσει τις Αρχές για το έγκλημα που φέρεται να διαπράχθηκε και, άρα, επέτρεψε στους δράστες να αποφύγουν να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη.

Το σκάνδαλο ήλθε στο φως έπειτα από έρευνες μέσων ενημέρωσης και τη δημοσιοποίηση μιας εσωτερικής έρευνας της Oxfam.

Η πορνεία στην Αϊτή είναι εκτός νόμου. Η ανάκληση της άδειας λειτουργίας πάντως δεν αφορά στο παράρτημα της Oxfam στον Καναδά, σύμφωνα με τον Φλεράν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης