Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκρινε σήμερα ότι είναι «καλή» όχι όμως επαρκής η απόφαση του Ισραήλ να καταργήσει τους ανιχνευτές μετάλλων στις εισόδους της Πλατείας των Τεμενών, η εγκατάσταση των οποίων πυροδότησε βίαια επεισόδια.

Η απομάκρυνση των ανιχνευτών «είναι ένα καλό μέτρο», δήλωσε ο Τούρκος ηγέτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όμως είναι για εμάς επαρκές; Όχι» συμπλήρωσε ο ίδιος καταγγέλλοντας τα άλλα μέτρα που εφαρμόζει το Ισραήλ και εμποδίζουν τους μουσουλμάνους να έχουν πρόσβαση στην πλατεία, ιδίως για την προσευχή της Παρασκευής.

Οι ανιχνευτές μετάλλων εγκαταστάθηκαν στις εισόδους της Πλατείας των Τεμενών στην Ιερουσαλήμ έπειτα από τον θάνατο τη 14η Ιουλίου δύο Ισραηλινών αστυνομικών σε μια ένοπλη επίθεση που διέπραξαν τρεις Άραβες Ισραηλινοί.

Η απόφαση αυτή πυροδότησε μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά τη διάρκεια των οποίων ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ των Παλαιστινίων και των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας. Πέντε Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προκειμένου να μπει ένα τέλος στις βιαιοπραγίες και έπειτα από αίτημα της Ιορδανίας, τοποτηρητή των ιερών χώρων των μουσουλμάνων στην Ιερουσαλήμ, οι ανιχνευτές μετάλλων ξηλώθηκαν σήμερα κι αντικαταστάθηκαν με άλλα μέτρα ασφαλείας.

«Καθημερινά η ισραηλινή κυβέρνηση επιχειρεί εφαρμόζοντας νέα μέτρα να καταστρέψει τον ισλαμικό χαρακτήρα της Ιερουσαλήμ» συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Χθες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέτρεψε τους «μουσουλμάνους ολόκληρου του κόσμου» να «επισκεφθούν» και να «προστατεύσουν» την Ιερουσαλήμ. Αυτή ακριβώς η δήλωση προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών που ζήτησε από τον Τούρκο πρόεδρο να «ασχολείται με τα προβλήματα της χώρας του».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ απάντησε σήμερα το πρωί χαρακτηρίζοντας «αλαζονικά» τα σχόλια της ισραηλινής κυβέρνησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης