Το συριακό καθεστώς καταδίκασε την Τρίτη τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Τζιμ Μάτις, ο οποίος συνέδεσε την παρουσία του διεθνούς συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στη συριακή επικράτεια με την πρόοδο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που οργανώνονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Ο Μάτις δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο διεθνής συνασπισμός ο οποίος δρα εναντίον των τζιχαντιστών δεν σκοπεύει να αποσύρει τα στρατεύματά του από τη Συρία πριν «η διαδικασία της Γενεύης να προχωρήσει».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας νέος κύκλος συνομιλιών για τη Συρία αναμένεται να ξεκινήσει την 28η Νοεμβρίου στη Γενεύη, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

«Το να συνδέεται η αμερικανική παρουσία στη Συρία με τις συνομιλίες δεν αποτελεί παρά ένα πρόσχημα στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να δικαιολογηθεί αυτή η παρουσία» υπογράμμισε την Τρίτη στέλεχος του συριακού Υπουργείου Εξωτερικών σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Ο διεθνής συνασπισμός εξαπολύει κυρίως αεροπορικές επιδρομές στη Συρία, στο πλαίσιο της υποστήριξης που προσφέρει στην αραβοκουρδική συμμαχία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή η συμμαχία απέσπασε στα μέσα του Οκτωβρίου από το ΙΚ την πόλη Ράκα (βόρεια) και πλέον διεξάγει μια επιχείρηση εναντίον των τζιχαντιστών στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου διατηρούν υπό τον έλεγχό τους μια συγκριτικά μικρή έκταση.

«Αυτή η σύνδεση είναι απαράδεκτη, καθώς οι ΗΠΑ, ή οποιαδήποτε άλλη χώρα, δεν μπορεί να επιβάλει την οιαδήποτε λύση ασκώντας στρατιωτική πίεση» συνέχισε ο Σύρος διπλωμάτης και έκρινε πως «αυτή η παρουσία το μόνο που κάνει είναι ότι παρατείνει και κάνει πιο περίπλοκη την κρίση».

«Η Συρία αξιώνει εκ νέου την άμεση αποχώρηση άνευ όρων των αμερικανικών δυνάμεων» συμπλήρωσε το ίδιο στέλεχος του Υπουργείου Εξωτερικών.

Από το 2011 και το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία, όλες οι πρωτοβουλίες για να υπάρξει μια λύση και να τερματιστεί η σύρραξη έχουν αποτύχει. Πιθανόν το σημαντικότερο εμπόδιο είναι η απάντηση στο ερώτημα ποια θα είναι η τύχη του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Τη Δευτέρα, ο Μάτις διεμήνυσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις «δεν θα φύγουν αμέσως» από τη Συρία σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους, ενώ πρόσθεσε ότι ο διεθνής συνασπισμός εξαρχής επιδίωκε όχι μόνο να αντιμετωπιστεί το ΙΚ στη συριακή επικράτεια, αλλά και να συμβάλλει να εξευρεθεί λύση με διπλωματικά μέσα στη συριακή κρίση.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης