Σύμφωνα με στοιχεία της Europol και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οι διακινητές άρχισαν να χρησιμοποιούν για την μεταφορά μεταναστών και ιστιοφόρα, τα οποία ξεκινούν από τις νότιες ακτές της Τουρκίας και φθάνουν στην Κάτω Ιταλία.

Την είδηση δημοσίευσε την Παρασκευή η ιταλική εφημερίδα La Stampa, με αναφορά σε δήλωση της Πασκάλ Πορό, διευθύντριας του ευρωπαϊκού τομέα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η οποία, από τις Βρυξέλλες, τονίζει ότι «υπάρχουν και διαφορετικές θαλάσσιες διαδρομές», τις οποίες χρησιμοποιούν οι διακινητές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ιταλική εφημερίδα προσθέτει ότι το κόστος ανά άτομο για τα ταξίδια αυτά αγγίζει και τις 6.000 ευρώ, ενώ για τα παιδιά προβλέπεται έκπτωση 50%. Η τιμή που επιβάλλεται από τους διακινητές, πάντως, αλλάζει ανάλογα με την εθνικότητα, το σκάφος και τον συνολικό αριθμό των επιβατών.

Μέχρι αυτή την στιγμή δεν μπορεί να γίνει λόγος για μαζικό φαινόμενο, αλλά οι άνδρες της Europol εντόπισαν συνολικά περίπου 160 ιστιοφόρα. Οι διακινητές, σύμφωνα με την La Stampa, ανήκουν σε οργανώσεις της ανατολικής Ευρώπης, ενώ οι μετανάστες και πρόσφυγες που αναζητούν μια καλύτερη ζωή και χρησιμοποιούν τη νέα διαδρομή, καταβάλλοντας χιλιάδες ευρώ, προέρχονται κατά κύριο λόγο από το Πακιστάν, το Ιράν, το Ιράκ και την Συρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης