Η Ουάσινγκτον επανέλαβε την Τετάρτη την προειδοποίησή της προς τις δυτικές εταιρείες που έχουν επενδύσει στον ρωσικό αγωγό Nord Stream 2, ο οποίος καταλήγει στη Γερμανία, πως διατρέχουν τον κίνδυνο να τους επιβληθούν κυρώσεις, ενώ κατήγγειλε πως η Μόσχα χρησιμοποιεί αυτό το έργο για να διχάσει την Ευρώπη.

«Έχουμε καταστήσει σαφές ότι οι εταιρείες που συμμετέχουν» σε αυτό το έργο επιλέγουν «μια επιχειρηματική δραστηριότητα η οποία ενέχει τον κίνδυνο να τους επιβληθούν κυρώσεις», τόνισε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πιστεύουμε ότι αυτός (ο αγωγός) θα υπονομεύσει τη συνολική ενεργειακή ασφάλεια και σταθερότητα στην Ευρώπη δίνοντας στη Ρωσία άλλο ένα εργαλείο για τον πολιτικό καταναγκασμό των ευρωπαϊκών χωρών, ειδικά της Ουκρανίας. Η Ρωσία αντιλαμβάνεται ότι αυτό το έργο διχάζει την Ευρώπη και το αξιοποιεί προς όφελός της».

Ο Aμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε την Τετάρτη τη Γερμανία ότι είναι «αιχμάλωτη» της Ρωσίας εξαιτίας της ενεργειακής της εξάρτησης από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες και της υποστήριξης του Βερολίνου στο σχέδιο που προβλέπει τον διπλασιασμό της χωρητικότητας του αγωγού Nord Stream, ο οποίος περνά κάτω από τη Βαλτική και καταλήγει στη Γερμανία, αποφεύγοντας τη συνήθη πορεία διαμέσου της Ουκρανίας.

Πέντε δυτικές εταιρείες έχουν επενδύσει στον αγωγό Nord Stream 2–η Wintershall και η Uniper (Γερμανία), η ÖMV (Αυστρία), η αγγλοολλανδική Shell και η γαλλική Engie.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης