Κ. Μπετινάκης

Αναρωτιόμουνα λοιπόν, πώς να αισθάνονται άραγε, η πλειοψηφία των αμερικανών πολιτών, μετά από φρικιαστικά περιστατικά, όπως η μαζική δολοφονία παιδιών στο δημοτικό σχολείο Σλαντι Χουκ του Κονέκτικατ. Πως κατορθώνουν και συνεχίζουν να διαβιώνουν σε μια χώρα που δεν είναι σε θέση να προστατέψει τους πολίτες της –ακόμα και στην πιο τρυφερή ηλικία- από τη βία των όπλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

΄Εχουν σημειωθεί 65 μαζικές δολοφονίες, από το 2009, όταν δολοφονήθηκε η βουλευτής Γκάμπριελ Γκίφορντς. Μόνο το 2011 σημειώθηκαν 15.000 ανθρωποκτονίες στις ΗΠΑ, από τις οποίες τα δύο τρίτα με τη χρήση πυροβόλων όπλων.

Η ειρωνεία είναι πως οι πωλήσεις όπλων και πυρομαχικών, σημείωσαν κατακόρυφη αύξηση μετά την τραγωδία του Κονέκτικατ. Ο λόγος; Μα για το φόβο μήπως επιβληθούν -επιτέλους- περιορισμοί στην πώληση όπλων.

Έτσι με χαροποίησε ιδιαίτερα η είδηση πως οι νομοθέτες της πολιτείας της Νέας Υόρκης, συμφώνησαν (με ψήφους 43-18) να περάσουν τον «αυστηρότερο νόμο για τον έλεγχο των όπλων, σε μια χώρα που δεν έχει κοπάσει ακόμα ο θόρυβος από τη πολύνεκρη σφαγή του παρανοϊκού οπλοφόρου, σε δημοτικό σχολείο του Νιούτον στο Κονέκτικατ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την προώθηση του νομοσχέδιου ενέκριναν και οι δύο παρατάξεις (δημοκρατικοί και ρεπουμπλικάνοι) με στόχο να αποτραπεί η ελευθερία απόκτησης όπλων από ψυχικά διαταραγμένα άτομα.

Όπως δήλωσε ο κυβερνήτης της πολιτείας, Άντριου Κουόμο, -που εδώ και έξι ημέρες είχε κάνει το νομοσχέδιο σημαία του- «είναι για το καλό της κοινωνίας, μετά την τραγωδία του Νιούτον, που στοίχισε τη ζωή σε 20 μαθητές δημοτικού και έξι δασκάλους τους.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης περιορισμούς στην πώληση πολεμοφοδίων εκτός από την πώληση όπλων. Και αναμένεται να περάσει σήμερα (Τρίτη).

«Το νομοσχέδιο δεν καταργεί δικαιώματα – είπε ο γερουσιαστής Τζέφρι Κλάιν (δημοκρατικός του Μπρονξ- αλλά καθιστά ασφαλέστερη την κοινωνία».

Βάσει του νέου νόμου, θα απαγορεύεται η πώληση «πολεμικών όπλων» και όσοι κάτοχοί τους θα πρέπει να τα δηλώσουν. Κατά την αγορά, επίσης, θα πρέπει να υπάρχει η έγκριση από το οικογενειακό περιβάλλον, και ο πωλητής όπλων θα είναι υποχρεωμένος να κάνει μια προσωπική έρευνα. Επίσης, θα πρέπει να δηλωθούν πολεμοφόδια, πέραν των εφτά σφαιρών, και θα υπάρχει βάση δεδομένων που θα τηρούνται η αγορά όπλων και σφαιρών.

Σε περίπτωση που υπάρχει γνωμάτευση ιατρού για την ψυχική υγεία κατόχου όπλου, τότε η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να του το αφαιρεί.

Tο νέο νομοσχέδιο προτείνει επίσης, την καταδίκη σε ισόβια κάθειρξη – χωρίς αναστολή – οποιουδήποτε δολοφονήσει ανθρώπους που εργάζονται στις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών. Ποιος είναι ο κύριος εκπρόσωπος των «πολεμοχαρών κάου-μπόυζ»; Μα φυσικά η Εθνική Ένωση Τυφεκιοφόρων (NRA).

Δεν ξεχνώ την διαφήμιση που βομβάρδιζε τους αμερικανούς ψηφοφόρους, όταν υποψήφιος για την προεδρία ήταν ο Δουκάκης –ένας από τους συντηρητικότερους δημοκρατικούς υποψήφιους- με την φωνή του προέδρου τότε της NRA Τσάρλτον Ήστον, που έλεγε πως «ο Δουκάκης, θέλει να μας στερήσει από το δικαίωμα που είχαν οι πρόγονοί μας να φέρουμε όπλα».

Η NRA εξακολουθεί να υπεραμύνεται του «δικαιώματος» να φέρουν οι αμερικανοί πολίτες όπλα, ακόμα και εκείνα που παραπέμπουν σε πολεμικές

Επιχειρήσεις, κι όμως παρόμοια όπλα χρησιμοποιήθηκαν στη σφαγή του Κονέκτικατ. Στα 2012, η βιομηχανία μουσικής και κινηματογράφου χορήγησε με έξι εκατομμύρια δολάρια την προεκλογική εκστρατεία του Ομπάμα.

Η ΝRA χορήγησε 804.301 $ σε επιλεγμένους ρεπουμπλικάνους υποψήφιους. Από την Κου Κλουξ Κλαν, ως τον Ρόναλντ Ρήγκαν, όλοι στάθηκαν αρωγοί στην ΝRA. Ιδρυτές της ήταν οι απόμαχοι του στρατού των Νοτίων συνταγματάρχης William C. Church και στρατηγός George Wingate το 1871.

Μπορείτε να επισκεφτείτε το κατάστημα της ηλεκτρονικής σελίδας της ΝRΑ στην διεύθυνση (best buy) http://www.nrastore.com/nrastore/Products.aspx?c=Bestsellers όπου θα βρείτε θήκες για περίστροφο στο αυτοκίνητο ή στον αστράγαλο, τσάντα μεταφοράς «τακτικού όπλου» ή «ξεκούραστη θήκη» για δεσμίδες πολεμικού όπλου με τρίποδα…

Ή στην σελίδα για παιδιά, ώστε να μαθαίνουν από μικρά: http://www.nrastore.com/nrastore/Products.aspx?c=7

Είναι πολλά τα λεφτά από το εμπόριο όπλων…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης