Ο πρεσβευτής της Αιγύπτου στα Ηνωμένα Έθνη επέκρινε την Τρίτη τα σχόλια του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν για τη συστημική βία στη χώρα, κρίνοντας ότι βασίζονται σε μια «εσφαλμένη λογική», μετέδωσε το αιγυπτιακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA.

Ο Αμρ Ραμαντάν φέρεται να δήλωσε ότι προειδοποίησε τον Ζέιντ εναντίον του να μετατραπεί σε «φερέφωνο πληρωμένων υπηρεσιών κι οργανώσεων, με πολιτικές και οικονομικές σκοπιμότητες» και να απέρριψε τις κατηγορίες του Ύπατου Αρμοστή, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη τη Δευτέρα, ο Χουσέιν τόνισε ότι η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που κηρύχθηκε από την αιγυπτιακή κυβέρνηση τον Απρίλιο χρησιμοποιείται για να δικαιολογηθεί «η συστηματική φίμωση της κοινωνίας των πολιτών».

Ο Ύπατος Αρμοστής, επικαλούμενες εκθέσεις και δημοσιεύματα, έκανε λόγο για κύματα συλλήψεων, αυθαίρετες φυλακίσεις, λίστες προγραφών, ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, δέσμευση πόρων, εκφοβισμό και άλλες πρακτικές διωγμού εναντίον ανθρώπων που υπερασπίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, δημοσιογράφων, αντιφρονούντων και όσων συνδέονται με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

Την περασμένη εβδομάδα η Αίγυπτος επικρίθηκε έντονα από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), το οποίο σε έκθεσή του κατήγγειλε ότι διαπράττονται συστηματικοί βασανισμοί στα κρατητήρια της χώρας. Το Κάιρο απέκλεισε μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης την πρόσβαση στον ιστότοπο της ΜΚΟ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του αιγυπτιακού κοινοβουλίου, η οποία επέκρινε την έκθεση της οργάνωσης, ετοιμάζει ένα σχέδιο δράσης για να αντικρουστεί, μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ την Τρίτη. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει συναντήσεις με ξένους διπλωμάτες εντός κι εκτός Αιγύπτου για να προβληθούν οι προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατά τα δημοσιεύματα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης