Το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει το τραπεζικό απόρρητο η Ελβετία λόγω των διεθνών πιέσεων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, εκτιμά ο Λικ Τεβενόζ, κορυφαίος ειδικός επί του θέματος, σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα.

«Αμφιβάλλω ότι η Ελβετία μπορεί να ξεφύγει», δηλώνει ο επικεφαλής του Κέντρου για το Τραπεζικό και Οικονομικό Δίκαιο της Γενεύης στην εφημερίδα «Le Temps», αναφερόμενος στην αυτόματη ανταλλαγή τραπεζικών πληροφοριών με τις φορολογικές αρχές άλλων χωρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Ελβετία, το τραπεζικό απόρρητο θεωρείται, στο όνομα της προστασίας της ιδιωτικής ζωής, τόσο απαραβίαστο όσο και το ιατρικό απόρρητο, και οι αρχές έχουν μέχρι στιγμής αρνηθεί να αλλάξουν αυτό το δεδομένο που κάνει τη χώρα καταφύγιο για όσους αποταμίευαν τα κεφάλαια τους εκεί.
Ωστόσο «η κατάσταση έχει αλλάξει», όπως δήλωσε ο Τεβενόζ αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση του Λουξεμβούργου να δεχθεί τελικά την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκης Ένωσης από το 2015.

«Είδαμε ότι δεν χρειάζονται πολλά για να δοθεί μια αρνητική εικόνα της Ελβετίας και να μας βάλουν στο ίδιο καλάθι, με ορισμένα υπεράκτια κέντρα πολύ λιγότερο αξιόπιστα. Για την Ελβετία, η οποία έχει επίσης και συμφέροντα εκτός από εκείνα της οικονομικής της θέσης, κάτι τέτοιο θα ήταν αφόρητο», τόνισε.

Τα σχόλιά του αυτά ακολουθούν την έκκληση χθες Παρασκευή από την G20 για την εφαρμογή ενός διεθνούς προτύπου για την ανταλλαγή τραπεζικών πληροφοριών και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχουμε συμφέρον να συμμετέχουμε μάλλον στον καθορισμό ενός διεθνούς προτύπου και όχι να δούμε να μας επιβάλλεται», εκτίμησε τέλος ο Τεβενόζ.


Πηγή: ΑΠΕ
Επιμέλεια: Γεωργία Μανώλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης