Η ανάγκη να ξεκινήσουν μέσα στο 2015 οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράστηκε κατά τη συνάντηση της ύπατης εκπροσώπου της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας Φεντερίκα Μογκερίνι με τον πρωθυπουργό της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Η Ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας, το ζήτημα του Κοσόβου και οι σχέσεις του Βελιγραδίου με τη Μόσχα αποτέλεσαν τα κύρια θέματα των συνομιλιών που είχε σήμερα στο Βελιγράδι η κ. Μογκερίνι με τη σερβική ηγεσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το μήνυμα που μετέφερα σήμερα είναι ότι η Ε.Ε. είναι έτοιμη να ανοίξει φέτος τα πρώτα κεφάλαια του διαπραγματευτικού πλαισίου» ανέφερε η κ. Μογκερίνι στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον κ. Βούτσιτς.

Σχετικά με το ζήτημα του Κοσόβου, επεσήμανε ότι έχει επιτευχθεί μεγάλη πρόοδος στην εξομάλυνση των σχέσεων Πρίστινας – Βελιγραδίου και πρόσθεσε ότι ο επόμενος γύρος διαπραγματεύσεων θα αφορά την σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων, που θα αποτελέσει το πολιτικό όργανο εκπροσώπησης των Σέρβων στο Κόσοβο.

Η κ. Μογκερίνι, εξηγώντας τη φράση που είπε κατά τη διάρκεια τη ομιλίας της χθες στο Πανεπιστήμιο της Πρίστινας ότι «η Σερβία και το Κόσοβο θα πρέπει να συζητούν μεταξύ τους σαν κυρίαρχα κράτη», η οποία ενόχλησε το Βελιγράδι, τόνισε ότι «αυτό έγινε σε μία άτυπη εκδήλωση και μεταφέρθηκε αποσπασματικά από τα ΜΜΕ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενη στην εξωτερική πολιτική της Σερβίας, η κ. Μογκερίνι επανέλαβε την ανάγκη να αρχίσει σταδιακά να προσαρμόζεται με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η ιστορία και η γεωγραφία δεν αλλάζουν και θα ήταν αφέλεια από την πλευρά της Ε.Ε. να μην το λαμβάνει υπ’ όψιν στην πολιτική της απέναντι στις υποψήφιες χώρες. Παρ’ όλα αυτά, θέσαμε την ανάγκη να συνεχίσει να προσαρμόζει η Σερβία την εξωτερική της πολιτική με την πολιτική της Ένωσης» υπογράμμισε η επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε., κληθείσα να σχολιάσει τις σχέσεις Σερβίας – Ρωσίας.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, στη συνέντευξη τύπου, ανέφερε ότι το Βελιγράδι θα συνεχίσει να συμμετάσχει εποικοδομητικά στο διάλογο με την Πρίστινα, επανέλαβε ωστόσο ότι δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου.

Για την Ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας, ο κ. Βούτσιτς ανέφερε ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας αποτελεί προτεραιότητα και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση του θα εργαστεί σκληρά για να εκπληρώσει όλους τους όρους που τίθενται από το διαπραγματευτικό πλαίσιο.

Για τις σχέσεις με τη Ρωσία ο κ. Βούτσιτς απέφυγε να εκφραστεί στην κοινή συνέντευξη τύπου.
Σε αντίθεση όμως με τον Σέρβο πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Τόμισλαβ Νίκολιτς μίλησε χωρίς ενδοιασμούς για όλα τα θέματα που αποτέλεσαν αντικείμενο των συνομιλιών που είχε με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Σε ανακοινωθέν που εξέδωσε η προεδρία της Δημοκρατίας αναφέρεται ότι ο κ. Νίκολιτς διαβεβαίωσε την αποφασιστικότητα της Σερβίας να καταστεί μέλος της Ε.Ε., εξέφρασε ωστόσο τον προβληματισμό του για την ανταπόκριση που βρίσκουν οι προσπάθειες αυτές στις Βρυξέλλες.

«Θα σας μιλήσω ανοιχτά. Έχω την εντύπωση ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη φάση. Κάνουμε ό,τι ζητείται από εμάς, ωστόσο η συζήτηση για τα κεφάλαια του διαπραγματευτικού πλαισίου δεν ξεκινάει. Αν αναμένεται από εμάς να περιμένουμε άλλα δέκα χρόνια, ενώ βήμα – βήμα κατοχυρώνεται η ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου, και με δεδομένη την δύσκολη οικονομική κατάσταση, τότε οι πολίτες της Σερβίας θα πάψουν να πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική» προειδοποίησε ο Τόμισλαβ Νίκολιτς.

Ο πρόεδρος της Σερβίας εξέφρασε επίσης στην κ. Μογκερίνι την ανησυχία του για την δημιουργία κοινών θεσμών μεταξύ της Αλβανίας και του Κοσόβου.

Αναφερόμενος στις σχέσεις με τη Ρωσία τόνισε: «Όσο για την εναρμόνιση της σερβικής εξωτερικής πολιτικής με την πολιτική της Ε.Ε., ιδίως όσον αφορά την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η Σερβία παραμένει σταθερή στη θέση της θεωρώντας απαράδεκτο να τίθεται τέτοιο ζήτημα».

Πρόσθεσε μολαταύτα ότι υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.
Η κυρία Μογκερίνι είχε επίσης συνομιλίες με τον Σέρβο ΥΠΕΞ, Ίβιτσα Ντάτσιτς, καθώς και με την πρόεδρο του κοινοβουλίου Μάγια Γκόικοβιτς.

Eπιμέλεια: X.Μ. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης