Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στην… κοιτίδα του καπιταλισμού της Κίνας, το Χονκ Κονγκ των εφτά και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων, που αποτελεί τον «οικονομικό πνεύμονα» της χώρας των Δράκων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτών, κρατώντας ομπρέλες στα χέρια και με «όπλο» τις ηχηρές φωνές τους, συρρέουν στους δρόμους της πόλης, ζητώντας αυτό που σε άλλες κοινωνίες φαντάζει ως αυτονόητο.

Το κίνημα «Occupy Central» ξεκίνησε ως έκφραση διεκδίκησης για να μετατραπεί σε ένα ποτάμι λαϊκής απαίτησηςΤο κίνημα «Occupy Central» ξεκίνησε ως έκφραση διεκδίκησης, για να μετατραπεί σε ένα ποτάμι λαϊκής απαίτησης πολιτικών μεταρρυθμίσεων και εκδημοκρατισμού της άλλοτε βρετανικής αποικίας.

Συγκεκριμένα, οι διαδηλωτές ζητούν να αποσυρθεί το σχέδιο ψηφοφορίας του κυβερνήτη που ανακοινώθηκε στις 31 Αυγούστου από το Πεκίνο, το οποίο χαρακτηρίζουν ως αντιδημοκρατικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρόλο που οι κινεζικές Αρχές ισχυρίζονται ότι θα επιτρέψουν στους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ να επιλέξουν τον επόμενό τους κυβερνήτη, στην πραγματικότητα δεν θα επιτραπεί να λάβουν μέρος στην εκλογική διαδικασία παρά δύο ή τρεις υποψήφιοι, που υποστηρίζουν το Πεκίνο.

Η «Επανάσταση της Ομπρέλας», όπως ονομάστηκε από τα διεθνή Μέσα, ξεκίνησε την Παρασκευή και δείχνει να έχει πολύ δρόμο μπροστά της. Η έκβασή της παραμένει αμφίβολη, ωστόσο, η μαζικότητα και ο παλμός της κάνει τον εμπνευστή της να χαμογελά.

 «Ο κόσμος μας κοιτάζει», δήλωσε στην Wall Street Journal ο καθηγητής Νομικής του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, Μπένι Τάι, προσθέτοντας ότι η κατάσταση έχει λάβει διαστάσεις που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί. Παράλληλα, τόνισε πως ενδέχεται η ομάδα να προχωρήσει σε ακόμα περισσότερες ενέργειες.

Απέναντι στους διαδηλωτές στέκουν αμήχανοι οι πολιτικοί ηγέτες του Πεκίνου και… οι πάνοπλες αστυνομικές δυνάμεις. Με σπρέι πιπεριού, γκλοπ και δακρυγόνα προσπαθούν να καταστείλουν τη δίψα των διαδηλωτών για ελεύθερες εκλογές.

Ωστόσο, διεθνείς αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η μάχη θα λήξει χωρίς νικητή, καθώς ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ δεν θα υπαναχωρήσει από τις θέσεις του, ενώ το κοινωνικό χάσμα θα βαθύνει. 

Το νόημα της «Επανάστασης της  Ομπρέλας» συμπυκνώνεται στα λόγια μιας νεαρής ανώνυμης διαδηλώτριας, η οποία, απευθυνόμενη προς τη διεθνή κοινότητα ζητά τη στήριξη όλων όσοι γεννήθηκαν σε δημοκρατικές χώρες, προκειμένου και η γενέτειρά της να αποκτήσει τις πολιτικές ελευθερίες που διεκδικεί.

Εξάλλου, ο κυβερνήτης του Χονκ Κονγκ, Λιουνγκ Τσουνγκ-Γινγκ, κάλεσε τους διαδηλωτές να αποχωρήσουν, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Οι ιδρυτές του Occupy Central είχαν πει επανειλημμένα πως εάν το κίνημα τεθεί εκτός ελέγχου, θα το καλούσαν να σταματήσει. Να τηρήσουν αυτήν τους την δέσμευση και να σταματήσουν αμέσως αυτήν την εκστρατεία».

Από την πλευρά τους, οι διαδηλωτές απάντησαν δίνοντάς του διορία, έως την Τετάρτη 1η Οκτωβρίου για να κινήσει τις διαδικασίες για εκλογική αυτονομία της περιφέρειας και τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών και να παραιτηθεί.

Επιμέλεια: Μανώλης Φουσκολαγουδάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης