Η Ατλαντική Συμμαχία θα οργανώσει στις 11 και 12 Ιουλίου 2018 στις Βρυξέλλες την προσεχή της σύνοδο κορυφής, τη δεύτερη στην οποία αναμένεται να παραστεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ

Κατά τη διάρκεια αυτής της συνόδου, το ΝΑΤΟ θα “συνεχίσει να προσαρμόζεται στον 21ο αιώνα”, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ΝΑΤΟ έχει ενισχύσει όσο ποτέ, μετά την ουκρανική κρίση, τη στρατιωτική του παρουσία στα ανατολική πλευρά για να αντικρούσει μια “πολύ επιθετική” Ρωσία, όπως τη χαρακτηρίζει.

“Σε απάντηση των εξελισσόμενων απειλών, το ΝΑΤΟ έχει θέσει σε εφαρμογή τη μεγαλύτερη ενίσχυση της συλλογικής άμυνας μας σε μια γενιά”, υπενθύμισε ο Στόλτενμπεργκ. “Τα πολυεθνικά μας τάγματα στην ανατολική πλευρά της Συμμαχίας είναι στο εξής πλήρως επιχειρησιακά και ενισχύουμε την παρουσία μας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Ενισχύουμε επίσης τις προσπάθειές μας κατά των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο και των υβριδικών απειλών”, δήλωσε.

Η σύνοδος κορυφής του Ιουλίου θα διεξαχθεί στο νέο αρχηγείο του ΝΑΤΟ που βρίσκεται στην περιφέρεια της βελγικής πρωτεύουσας, ένα φουτουριστικό κτίριο του οποίου τα δίκτυα έχουν ενισχυμένη προστασία για την αποτροπή οποιουδήποτε κρούσματος κυβερνοπειρατείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Καλωσορίζω και πάλι τους συμμάχους μας”, έγραψε λίγο αργότερα στο Twitter ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ του Βελγίου, ο οποίος είχε ήδη φιλοξενήσει τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ στις 25 Μαΐου στις Βρυξέλλες. Αυτή η σύνοδος πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της ανάληψης των καθηκόντων του Ντόναλντ Τραμπ και της εκλογής του Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία.

Ο Τραμπ είχε προκαλέσει δυσαρέσκεια τότε αρνούμενος να υποστηρίξει ρητά το “άρθρο 5” της καταστατικής συνθήκης του ΝΑΤΟ που προβλέπει τη δέσμευση των κρατών μελών του οργανισμού να θεωρήσουν οποιαδήποτε “ένοπλη επίθεση” προς σύμμαχο κράτος ως επίθεση εναντίον όλων των μελών του, και παράλληλα ζητώντας επιτακτικά από τις χώρες της Συμμαχίας να αυξήσουν τους στρατιωτικούς προϋπολογισμούς τους. ‘Έκτοτε οι δηλώσεις του έχουν πιο κατευναστικό τόνο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης