Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «καταστροφή και επικίνδυνη για την Ευρώπη και δεν έχει μέλλον». Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν τα ευρωπαϊκά ακροδεξιά κόμματα μετά τη συνάντησή τους το Σάββατο στην Πράγα.

Συμφώνησαν επίσης «να αναπτύξουν τις συνεργασίες τους με εξωγενείς δομές από την ΕΕ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το συνέδριο των ακροδεξιών κομμάτων πραγματοποιήθηκε καθώς οι ακροδεξιές ιδέες κερδίζουν έδαφος όλο και σε ευρύτερα λαϊκά στρώματα στην Ευρώπη με αφορμή τα αισθήματα που δημιουργεί η μεταναστευτική πολιτική η οποία πλέον διχάζει τα μέλη της ΕΕ.

Ήδη από την Παρασκευή, το ακροδεξιό FPO συμμετέχει στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού της Αυστρίας, μαζί με τους Συντηρητικούς, μετά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που σημείωσε στις εκλογές του Οκτωβρίου.

Ο επικεφαλής του αυστριακού συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Sebastian Kurz στρέφει το βλέμμα του στον ακροδεξιό κυβερνητικό πλέον εταίρο του του Κόμματος Ελευθερίας (FPOe) Heinz-Christian Strache στη συνέντευξη Τύπου της 16ης Δεκεμβρίου, οπότε ανακοινώθηκε η κυβέρνηση συνασπισμού. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις πρώτες εξαγγελίες που έγιναν στη συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών της νέας κυβέρνησης συνασπισμού, ήταν πως «θα εργασθούν για να αρθούν τα αντι-ρωσικά οικονομικά αντίποινα». Επειδή -όπως δήλωσε ο Heinz-Christian Strache-, «ο τερματισμός των αντιρωσικών κυρώσεων, θα αποβεί προς όφελος ολόκληρης της Ευρώπης».

Οι αντιπρόσωποι στο ακροδεξιό συνέδριο στην Πράγα, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το νέο κυβερνητικό συνασπισμό στην Αυστρία με την είσοδο του FPO (το πρώτο ακροδεξιό κόμμα που εισέρχεται σε ευρωπαϊκή κυβέρνηση) και η Λε Πεν υποστήριξε πως «αυτά είναι πολύ καλά νέα για την Ευρώπη».

Σε δηλώσεις της στην Πράγα, η επικεφαλής του γαλλικού Εθνικού Μετώπου Marine Le Pen, δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη λήξη του ακροδεξιού συνεδρίου πως «επειδή αγαπάμε την Ευρώπη κατηγορούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι σκοτώνει την Ευρώπη». Ανακοίνωσε ακόμη πως υπάρχει σχέδιο δημιουργίας μια νέας μορφής Ένωσης, την οποία προσδιόρισε ως «Ευρώπη κυρίαρχων κρατών».

«Δεν είμαστε ξενοφοβικοί, αλλά είμαστε αντίπαλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε επίσης.

Τις απόψεις της Le Pen, συμμερίσθηκε και ο Geert Wilders, επικεφαλής του ολλανδικού αντι-Ισλαμικού και αντι-μεταναστευτικού Κόμματος της Ελευθερίας (PVV), ο οποίος χαρακτήρισε την ΕΕ ότι αποτελεί «απειλή για την ύπαρξη των ευρωπαϊκών εθνικών κρατών».

«Το κόμμα μου είναι σίγουρο πως θα είναι καλύτερο για την Ολλανδία αν φύγει από την ΕΕ. Καλύτερα για την οικονομία και την ασφάλειά της» είπε o Wilders.

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης