Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «καταδικάζει σθεναρά» τις «συνεχιζόμενες παράνομες δράσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος, και υπογραμμίζει την πλήρη αλληλεγγύη του με την Κύπρο και την Ελλάδα», σύμφωνα με προσχέδιο του ανακοινωθέντος της Συνόδου Κορυφής που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες.

Tο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει «σοβαρή ανησυχία» («grave concern») για τη «συνεχιζόμενη κράτηση πολιτών της Ε.Ε. στην Τουρκία»Το προσχέδιο (σ.σ.: το πρώτο draft της απόφασης της Συνόδου), το οποίο εξέτασε η «Κ», σημειώνει ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί άμεσα την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις δράσεις και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου να εξερευνήσει και να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς της πόρους», σύμφωνα με την κοινοτική και τη διεθνή νομοθεσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει «σοβαρή ανησυχία» («grave concern») για τη «συνεχιζόμενη κράτηση πολιτών της Ε.Ε. στην Τουρκία» και ζητεί την «ταχεία και θετική επίλυση των θεμάτων αυτών σε διάλογο με τα κράτη-μέλη».

Οι θέσεις της Συνόδου για τα άλλα ζητήματα

Σχετικά με τα Δυτικά Βαλκάνια, γίνεται αναφορά στη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε.- Δυτικών Βαλκανίων που θα διεξαχθεί στη Σόφια στις 17 Μαΐου με σκοπό την «επαναβεβαίωση της ευρωπαϊκής προοπτικής της περιοχής». Το προσχέδιο παράλληλα επιβεβαιώνει ότι το Συμβούλιο θα απασχοληθεί με το ζήτημα της διεύρυνσης της Ε.Ε. τον Ιούνιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απαντώντας στην επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ στο αλουμίνιο και στον χάλυβα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή του στο ανοιχτό, πολυμερές σύστημα διεθνούς εμπορίου» και τους κανόνες του ΠΟΕ που το διέπουν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρεται, «θα εξετάσει πώς να ενισχύσει την επιβολή των δεσμεύσεων τρίτων χωρών».

Επιπλέον, το πρώτο σημείο του ανακοινωθέντος απευθύνει κάλεσμα για «αυξημένες προσπάθειες» στην κατεύθυνση της επέκτασης της κοινής αγοράς, ειδικά στον ψηφιακό κλάδο, στην ενέργεια και στις κεφαλαιαγορές. Τα κράτη-μέλη καλούνται να ανταποκριθούν στις πρόσφατες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα θέματα αυτά.

Στον απόηχο του νέου σκανδάλου του Facebook και της Cambridge Analytica, το προσχέδιο αναφέρει ότι «τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι ψηφιακές πλατφόρμες πρέπει να εγγυηθούν την ύπαρξη πρακτικών διαφάνειας και πλήρους προστασίας της ιδιωτικότητας και των προσωπικών δεδομένων των πολιτών».

Τέλος, σχετικά με την υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης με νευροτοξίνη κατά του πρώην Ρώσου κατασκόπου στο Σόλσμπερι της Αγγλίας, το προσχέδιο αναφέρει ότι το Συμβούλιο «παίρνει πάρα πολύ σοβαρά» («extremely seriously») την εκτίμηση της βρετανικής κυβέρνησης για την εξαιρετικά μεγάλη πιθανότητα να ευθύνεται η Ρωσία. Η χρήση χημικών ουσιών ως όπλων «είναι εντελώς απαράδεκτη», προστίθεται στο κείμενο, το οποίο εκφράζει την άνευ όρων αλληλεγγύη της Ε.Ε. προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης