Η παγκοσμίου φήμης φιλαρμονική ορχήστρα της Βιέννης αναμένεται να δημοσιεύσει λεπτομέρειες της ιστορίας της κατά τη διάρκεια της ναζιστικής εποχής, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στις – επί σειρά ετών – κατηγορίες που δέχεται για τη συγκάλυψή τους.

Η Φιλαρμονική της Βιέννης, η οποία είναι από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες ορχήστρες του κόσμου, είναι ευρέως γνωστή για την πρωτοχρονιάτικη συναυλία της, που μεταδίδεται κάθε χρόνο σε 80 χώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Φριτς Τρέμπι, ένας από τους ιστορικούς στους οποίους η διεύθυνση της ορχήστρας ανέθεσε τη συγγραφή κειμένων σχετικά με την ιστορία της κατά τη διάρκεια της ναζιστικής εποχής – τα οποία θα δημοσιευτούν στην ιστοσελίδα της – δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι «η πρωτοχρονιάτικη συναυλία καθιερώθηκε υπό την εξουσία των ναζί».

Παράλληλα, στην ιστοσελίδα θα δημοσιευτούν για πρώτη φορά οι μαρτυρίες 13 μουσικών οι οποίοι εκδιώχθηκαν από την ορχήστρα εξαιτίας της εβραϊκής τους καταγωγής – πέντε εκ των οποίων έχασαν τη ζωή τους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η Μπερναντέτ Μαϊχόφερ, ιστορικός από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης, δήλωσε στο Reuters ότι «την εποχή εκείνη ήταν γνωστό αν κάποιος είχε εβραϊκές ρίζες ή ακόμη Εβραία σύζυγο».

Τα κείμενα με τις μαρτυρίες και περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με την ιστορία της Φιλαρμονικής της Βιέννης κατά τη διάρκεια της ναζιστικής εποχής θα δημοσιευτούν σήμερα στην επίσημη ιστοσελίδα της ορχήστρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης