Η δυνατή φιλία μεταξύ δύο ερωτικών συντρόφων είναι το μυστικό μιας πετυχημένης μακροχρόνιας σχέσης. Αυτό τουλάχιστον ποστηρίζουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Περντού της Ιντιάνα των ΗΠΑ.

Οι ειδικοί διεξήγαγαν δυο έρευνες σε 190 και σε 184 φοιτητές αντίστοιχα, όπου τους ζητούσαν να αξιολογήσουν τη σχέση τους και το βαθμό στον οποίο επενδύουν σε αυτή, αξιολογώντας διαφορετικές πτυχές της σχέσης, όπως η συντροφικότητα, η ασφάλεια, το σεξ και η προσωπική βελτίωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ψυχολόγοι παρατήρησαν ότι εκείνοι που σημείωναν υψηλότερο σκορ, όσον αφορά την έμφαση που έδιναν στη φιλική σχέση με τον σύντροφό τους ήταν και πιο πιθανό να έχουν υψηλό σκορ όσον αφορά το βαθμό συναισθηματικής, ερωτικής και σεξουαλικής ικανοποίησης από τη σχέση τους.

Η φιλία με τον σύντροφο και οι προσπάθειες για τη διατήρησή της βοηθούν στην ενδυνάμωση και τη διατήρηση των ρομαντικών σχέσεων, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Αντιθέτως, εκείνοι που δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην ικανοποίηση των δικών τους προσωπικών αναγκών και επιθυμιών μέσω της σχέσης τους, είναι και λιγότερο πιθανό να έχουν μια μακροχρόνια σχέση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Social and Personal Relationships».

Πηγή: vita.gr

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης