Το αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle», έχει αφήσει τα γαλλικά ύδατα, αυτό το Σαββατοκύριακο, με 1850 ναύτες από τη βάση του, στην Τουλόν και τώρα οδεύει σε περιοχές του πεδίου της μάχης κατά της Daesh, για τρίτη φορά από το 2000 κι έπειτα…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επί του σκάφους, η συγκέντρωση και η συμμετοχή δεν ήταν ποτέ ισχυρότερη. “Τώρα θα δείξουμε την πραγματική μας δύναμη” ανέφερε με δηλώσεις του μέσα από το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο της Γαλλίας, ο συνταγματάρχης Πάτρικ Στέιγκερ του Γενικού Επιτελείου στρατού. 

Στόχος είναι η απελευθέρωση της Μοσούλης, με την υποστήριξη χερσαίων δυνάμεων που ασκούν ήδη έντονη πίεση στις θέσεις της τρομοκρατικής ομάδος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλα είναι έτοιμα για την τρίτη επίθεση από το γαλλικό αεροπλανοφόρο 45.000 τόνων Σαρλ ντε Γκωλ που απέπλευσε από το λιμάνι της Τουλόν με τη συνοδεία γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών και φρεγατών με την κάλυψη ελικοπτέρων και αεροσκαφών επιτήρησης από Γερμανία και Αμερική και σε λίγες ώρες θα βρίσκεται στην ανατολική Μεσόγειο, νοτίως της Τουρκίας.

Το «Σαρλ ντε Γκωλ», ένα από τα δυο αεροπλανοφόρα της Γαλλίας που κινούνται με πυρηνική ενέργεια, δείχνει μια πρωτοφανή δύναμη πυρός, με πυρηνοκίνητα μαχητικά αεροσκάφη 4ης γενιάς -που κατασκευάστηκαν από την Dassault Aviation- τύπου Rafale (η μέγιστη χωρητικότητα καθορίζεται σε 30) και ένα ελικόπτερο NH90.

Επί του σκάφους, σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται 24 αεροσκάφη 4ης γενιάς, έτοιμα για επιχειρήσεις μέσα σε συνθήκες «άγριου» χειμώνα μέρα και νύχτα.

Τα πρόσωπα των πιλότων κατά την αναχώρηση ήταν ανέκφραστα με τους άνδρες να πηγαίνουν στο θάλαμο διακυβέρνησης χωρίς να πουν ούτε λέξη.

Κάθε ένας από τους 1.850 ναύτες -μεταξύ των οποίων είναι πάνω από 500 Bretons- έχει και μία αποστολή. Μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί ημερομηνία επιστροφής…

Με 24 επιπλέον αεροσκάφη, υποστηρίζοντας τα 12 γαλλικά «Ráfales» (Βίντεο) που ήδη έχουν εμπλακεί στη Μέση Ανατολή, ο συνασπισμός δυνάμεων ενάντια στον Isis γίνεται πανίσχυρος. 

Η τοποθέτηση του αεροπλανοφόρου στην ανατολική Μεσόγειο θα επιτρέπει – κατά πάσα πιθανότητα – και τη διεξαγωγή αναγνωριστικών πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, όπως συνέβη τον περασμένο Νοέμβριο.

Επτασφράγιστο μυστικό παραμένει το πως και πότε ακριβώς θα ξεκινήσει το νέο σφοδρό κύμα επιθέσεων και πόσο θα διαρκέσει η επιχείρηση εξόντωσης στην πόλη της Μοσούλης των δυνάμεων του αυτοαποκαλούμενου Χαλιφάτου, όπου έχει στηθεί το στρατηγείο του κάστρου του Isis.

Οι πρώτες δύο πάντως, διήρκεσαν τέσσερις μήνες. Αυτή είναι η τρίτη παρουσία από το 2000 κι έπειτα του Γαλλικού αεροπλανοφόρου στη Μέση Ανατολή, λίγο πριν από την αποχώρηση του πλοίου για τη μεγάλη συντήρηση μετά από είκοσι χρόνια, το οποίο και θα ακινητοποιηθεί στην Τουλόν για 18 μήνες με το πέρας της τρέχουσας αποστολής.

Στις 15 Φεβρουαρίου 2015 το Σαρλ ντε Γκωλ έλαβε εντολές και μετέβη για δεύτερη φορά στον περσικό κόλπο, επτά εβδομάδες μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Charlie Hebdo, απ’ όπου ενίσχυσε τις γαλλικές δυνάμεις, με 30 ακόμα αεροσκάφη.

Επιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης