Η γαλλική γερουσία άναψε το πράσινο φως σε αμφιλεγόμενο αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο, που θα καθιστά μόνιμα τα αστυνομικά μέτρα που εφαρμόζονται εδώ και δύο χρόνια, όσο δηλαδή ισχύει «η κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Το νομοσχέδιο που ενισχύει τα «μέτρα εσωτερικής ασφάλειας καταπολέμησης της τρομοκρατίας» υπερψήφισαν 229 ενώ εναντιώθηκαν 106 γερουσιαστές, στην ψηφοφορία που έγινε το βράδυ της Τρίτης στο ανώτατο νομοθετικό σώμα της του γαλλικού Κοινοβούλιου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη γαλλική Εθνοσυνέλευση (Κάτω Βουλή) έχει προγραμματισθεί να γίνει συζήτηση για το προτεινόμενο νομοσχέδιο τον Οκτώβριο. Εάν γίνει νόμος, τότε θα υπογραφεί από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έχει συνηγορήσει ώστε να τεθεί προς συζήτηση.

Ο Γάλλος πρόεδρος άλλωστε, είχε υποσχεθεί πριν εκλεγεί πως θα φρόντιζε για αυστηρότερους αντιτρομοκρατικούς νόμους.

Τα έκτακτα μέτρα είχαν επιβληθεί στη Γαλλία, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι το Νοέμβριο 2015 στις οποίες είχαν σκοτωθεί 130 άνθρωποι. Τα μέτρα αυτά από τότε, κατά καιρούς έχουν παραταθεί. Η πλέον πρόσφατη παράταση δόθηκε στις αρχές Ιουλίου και θα ισχύσει ως την 1η Νοεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην αστυνομία και τις διοικητικές αρχές όπως στους δήμους και τις νομαρχίες, θα δοθούν ειδικές εξουσίες για την διασφάλιση της διεξαγωγής των μεγάλων καλλιτεχνικών και αθλητικών εκδηλώσεων με την δημιουργία «περιμέτρου ασφαλείας».

Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας

Το απόγευμα της Τρίτης, πριν την ψηφοφορία στην Γερουσία, διαδηλωτές πλημμύρισαν τους κεντρικούς δρόμους στο Παρίσι.

«Κατάσταση ανάγκης ίσον με αστυνομικό κράτος» και «δεν θα χάσουμε τις ελευθερίες μας», ήταν τα συνθήματα που κυριαρχούσαν από τους διαδηλωτές.

Αλλά τα έκτακτα μέτρα έχουν καταδικασθεί και από οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τον Ιούνιο η «Human Rights Watch» (HRW) είχε ήδη αντιταχθεί από το σχεδιαζόμενο να υποβληθεί προς ψηφοφορία νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι «δεν διασφαλίζει το κράτος δικαίου».

Η Διεθνής Αμνηστία σε ανακοίνωσή της το Μάιο, υποστήριζε πως τα έκτακτα μέτρα δεν έχουν επιβληθεί για την προστασία των πολιτών, αλλά για να περιορίσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι μετά την επιβολή των μέτρων, η αστυνομία απαγόρευσε 155 δημόσιες συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις διαμαρτυρόμενων πολιτών για διάφορα ζητήματα.

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης