Το γερμανικό υπουργείο Γεωργίας, ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι απαγόρευσε την καλλιέργεια μεταλλαγμένων σπόρων (GMO) στο έδαφός της.

Η απόφαση αυτή ακολουθεί μετά την απαγόρευση των μεταλλαγμένων σπόρων στην Ελλάδα, την Ουγγαρία την Γαλλία, την Λεττονία, την Σκωτία και την Πολωνία -χώρες που ήδη έχουν ενημερώσει την Κομισιόν για την απόφασή τους να μην χρησιμοποιήσουν τροποποιημένους σπόρους. Οι θέσεις αυτών των χωρών έχουν γίνει «κατ΄αρχήν» δεκτές από τις Βρυξέλες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού, είναι ασυμβίβαστη με την χρήση των υπαρχουσών σπόρων στην γερμανική γεωργία», αναφέρει στην επιστολή του προς την Κομισιόν, ο Γερμανός υπουργός Γεωργίας Christian Schmidt. Την επιστολή του δημοσιεύει η σημερινή «Die Zeit».

Τα τροποποιημένα προϊόντα χρησιμοποιούνται ευρέως στην Αμερική και την Ασία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά από αμερικανικές πιέσεις, έχει κατ΄αρχήν εγκρίνει 58 ειδών μεταλλαγμένους σπόρους να ενταχθούν στην τροφική αλυσίδα. Αλλά επειδή στην Ευρώπη γενικώς, υπάρχει δισταγμός για τα μεταλλαγμένα, είχε αποφασισθεί ν’ αφεθεί στη κάθε μία από τις χώρες -μέλη να αντιμετωπίσει μονομερώς το ζήτημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Ευρώπη, ο σπόρος καλαμποκιού MON810 καλλιεργείται ήδη στην Ισπανία και Πορτογαλία και είναι το μόνο μεταλλαγμένο προϊόν που φύεται σε ευρωπαϊκό χώρο.

Πάντως, περίπου το 60% των φυτικών πρωτεϊνών για τα αμνοερίφια προέρχεται από σόγια και σογιέλαια που εισάγονται από χώρες όπου η καλλιέργεια των μεταλλαγμένων είναι συνήθης μέθοδος.

Τον Απρίλιο, η ΕΕ άναψε το πράσινο φως ώστε να επιτραπεί η εισαγωγή 10 νέων τύπων γενετικά τροποποιημένων σπόρων, για πρώτη φορά από το 2013.

Η προθεσμία που έχει δοθεί από την Κομισιόν, για την αποδοχή ή όχι των μεταλλαγμένων λήγει στις 3 Οκτωβρίου.

Η δικαιολογία που προβλήθηκε από την Γερμανία, είναι «ο κίνδυνος να μολυνθούν οι μη μεταλλαγμένοι σπόροι που χρησιμοποιούνται στην γερμανική γεωργία.

Η γερμανική απόφαση θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις μεγάλες αμερικανικές εταιρίες παραγωγής μεταλλαγμένων, όπως οι Monsanto, DuPont Pioneer και Dow Chemical που έχουν ήδη υποβάλλει αιτήσεις για την αποστολή μεγάλων ποσοτήτων μεταλλαγμένων σπόρων.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης