Η Άγκελα Μέρκελ θα επιδιώξει εντός Σεπτεμβρίου ευρωπαϊκές απαντήσεις για το προσφυγικό πρόβλημα και βλέπει περιθώρια για μια περίοδο χάριτος στην αποπληρωμή του ελληνικού χρέους.

Με το θέμα της Ελλάδας ξεκίνησε χτες στο Βερολίνο, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ την ετήσια θερινή συνέντευξη Τύπου προς γερμανούς δημοσιογράφους και ξένους ανταποκριτές. Την συνέντευξη είχε αναβάλει τον Ιούλιο λόγω των διαπραγματεύσεων για το τρίτο ελληνικό δανειακό πακέτο. Μολονότι διαπίστωσε ότι αυτό το πακέτο τρέχει ήδη και στο μεταξύ έχει εκταμιευθεί η πρώτη δόση, η καγκελάριος εξέφρασε την πεποίθηση ότι και μετά τις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα, η χώρα «θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην διάρκεια της συνέντευξης η κα Μέρκελ ρωτήθηκε για το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Αφήνοντας απ’ έξω το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, επειδή όπως είπε «έχουν τους δικούς τους κανόνες» η καγκελάριος επικεντρώθηκε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

H καγκελάριος απέκλεισε εκ νέου την περίπτωση ενός κουρέματος του χρέους και υποστήριξε για τους τόκους ότι είναι τόσο χαμηλοί που «δεν πιστεύει» ότι αφήνουν περιθώρια περαιτέρω απομείωσης. Πάντως, «ορισμένα περιθώρια» βλέπει στην παροχή μιας περιόδου χάριτος στην αποπληρωμή του ελληνικού χρέους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ερώτηση για την εικόνα της Γερμανίας στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη αναφορικά με τη στάση του Βερολίνου στην ελληνική κρίση, η καγκελάριος δήλωσε ότι δεν αισθάνεται ότι είναι απομονωμένη. Όπως είπε, η Γερμανία συνέβαλε τα μέγιστα ώστε να επιτευχθεί μια κοινή στάση των ευρωπαίων εταίρων για το ελληνικό πρόβλημα.

Στις διαπραγματεύσεις υπήρξαν «σημαντικά αποκλίνουσες θέσεις», κράτη που ήθελαν μεγαλύτερες ελαφρύνσεις για την Ελλάδα, αλλά και κράτη με μια εντελώς διαφορετική στάση. Η ίδια πάντως είναι «ήσυχη με τη συνείδησή της». Και όσο αφορά την κριτική, η Γερμανία θα πρέπει να την αντέξει, όπως άλλωστε αυτό συμβαίνει και με άλλα κράτη για άλλα θέματα.

«Το Δουβλίνο ΙΙΙ δεν λειτουργεί»

Το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου της συνέντευξης Τύπου απασχόλησε όμως το προσφυγικό. Επανειλημμένα η καγκελάριος τόνισε πως η Συνθήκη του Δουβλίνου ΙΙΙ «δεν λειτουργεί» και ότι το προσφυγικό πρόβλημα θα παραμείνει «κεντρικό ζήτημα για μεγάλο διάστημα». Με αυτά τα δεδομένα θα πρέπει μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα να επιτευχθούν νέες ευρωπαϊκές ρυθμίσεις. Αρχίζοντας από την έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ στις 14 Σεπτεμβρίου, επιβάλλεται κατά την καγκελάριο «να δημιουργηθεί ένας κατάλογος με τα κράτη που θεωρούνται ασφαλείς χώρες προέλευσης και να συμφωνηθεί μια δικαιότερη κατανομή των προσφύγων μεταξύ των κρατών της ΕΕ».

Εκτός αυτού θα πρέπει να δημιουργηθούν στην Ελλάδα και την Ιταλία κέντρα για την καταγραφή των προσφύγων. Σε αυτά θα κέντρα που θα λειτουργούν υπό την ευθύνη της ΕΕ θα αποφασίζεται ποιοι πρόσφυγες δικαιούνται άσυλο και ποιοι δεν έχουν καμία προοπτική αναγνώρισης, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους.
Αναφερόμενη στην κατάσταση στη Γερμανία, η καγκελάριος κατέστησε σαφές ότι δεν έχει την «παραμικρή κατανόηση» και ούτε την ενδιαφέρουν εξηγήσεις για τους λόγους των επιθέσεων ενάντια σε πρόσφυγες. Όπως χαρακτηριστικά είπε, τέτοιου είδους φαινόμενα θα καταπολεμούνται με όλη την αυστηρότητα των νόμων.
Σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος η Άγκελα Μέρκελ δήλωσε με αρκετή δόση χιούμορ ότι ναι μεν η «γερμανική ακρίβεια» (Gründlichkeit) είναι κάτι το «καταπληκτικό», αλλά αυτό που χρειάζεται τώρα είναι και «η γερμανική ευελιξία».

Η γερμανίδα καγκελάριος διευκρίνισε ότι επιβάλλεται ακόμη η συντόμευση των διαδικασιών ως προς την αξιολόγηση των αιτήσεων για άσυλο από άτομα που προέρχονται από χώρες που θεωρούνται ασφαλείς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι αιτούντες άσυλο από τα Δυτικά Βαλκάνια που αποτελούν το 40% αυτών που ζητούν άσυλο στη Γερμανία.

Για εκείνους όμως που δικαιωματικά θεωρούνται πρόσφυγες θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την γρήγορη ενσωμάτωσή τους στην γερμανική κοινωνία, στην αγορά εργασίας και στο σχολικό σύστημα, πχ. με την εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας, την αναγνώριση των πτυχίων και δεξιοτήτων τους.
Τέλος, η Άγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε ότι ένα από τα θέματα που θα απαντηθούν εντός του Σεπτεμβρίου θα είναι και η δίκαιη κατανομή του οικονομικού βάρους μεταξύ κεντρικού κράτους και περιφερειών.

Μόνο ευρωπαϊκή η λύση του μεταναστευτικού

«Όλοι μας ξέρουμε ότι δεν υπάρχει κράτος που να μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο του τη μεταναστευτική κρίση. Η λύση δεν μπορεί να είναι παρά μόνο ευρωπαϊκή» δήλωσε μεταξύ άλλων ο επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο Ευρωπαίος επίτροπος με την χτεσινή επίσκεψή του στο Καλαί ξεκίνησε ένα είδος περιοδείας στις περιοχές που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα με τους πρόσφυγες με στόχο την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.
Επόμενοι σταθμοί αναμένεται να είναι η Ελλάδα, ειδικότερα η Κως, και κατόπιν η Αυστρία και η Γερμανία.
 
Ο επίτροπος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα των 2,3 δις ευρώ που ενέκρινε η Κομισιόν τον Αύγουστο για 23 χώρες μέλη αλλά και στην παροχή βοήθειας εκτάκτου ανάγκης αρκετών εκατομμυρίων, που ήδη εξετάσει η Κομισιόν. Τέτοιου είδους είναι και η βοήθεια που εδώ και καιρό ζητά η δήμαρχος του Καλαί, για την οικονομική ζημιά που εδώ και 15 χρόνια υφίσταται η πόλη της, αντιμετωπίζοντας μόνη της το πρόβλημα της συρροής μεταναστών. Υπολογίζει μάλιστα το ύψος της οικονομικής ζημιάς στα 50 εκατομμύρια.

Σε εγρήγορση η Κομισιόν για την 14η Σεπτεμβρίου

Με την πρόσκληση του Δημήτρη Αβραμόπουλου και του αντιπροέδρου της Κομισιόν Φρανς Τίμερμαν στο Καλαί, σε έναν από τους εμβληματικούς τόπους της μεταναστευτικής κρίσης, η Γαλλία δείχνει τη θέλησή της να δραστηριοποιηθεί για το θέμα αλλά και να καθησυχάσει την τοπική αυτοδιοίκηση στις περιοχές που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Οι δύο ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισκέφθηκαν το βασικό κέντρο υποδοχής Ζυλ Φερί, το οποίο βρίσκεται λίγα μέτρα από τη λεγόμενη «ζούγκλα», όπου συνωστίζονται μερικές χιλιάδες άτομα – ήδη πολλοί κάνουν λόγο για 4.000 που θέλουν να περάσουν στη Μ. Βρετανία.

Ο κ. Αβραμόπουλος, από την πλευρά του, διαβεβαίωσε ότι η Κομισιόν εργάζεται για τη σύντομη ολοκλήρωση των νομοθετικών διατάξεων. Δύο εβδομάδες πριν από την έκτακτη υπουργική σύσκεψη για το μεταναστευτικό στις 14 Σεπτεμβρίου η Ευρώπη δίνει τουλάχιστον την εντύπωση ότι κινητοποιείται.

Πληροφορίες από Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης