Οι ΗΠΑ έχουν εντείνει διακριτικά τις επιχειρήσεις τους στη Σομαλία τις τελευταίες εβδομάδες, αυξάνοντας κυρίως τον ρυθμό των επιθέσεών τους με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον των Σεμπάμπ, των ισλαμιστών ανταρτών που συνδέονται με την αλ Κάιντα, και των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Από τις αρχές του έτους οι ΗΠΑ έχουν διεξαγάγει 28 επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον ισλαμιστών, εκ των οποίων οι 15 εξαπολύθηκαν μετά την 1η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την καταμέτρηση της αμερικανικής διοίκησης που είναι αρμόδια για την Αφρική (AFRICOM).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2016 ο αριθμός των πληγμάτων στη Σομαλία εναντίον των Σεμπάμπ δεν είχε ξεπεράσει τις 15, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Γραφείου Ερευνητικής Δημοσιογραφίας, μιας βρετανικής ΜΚΟ που καταγράφει στοιχεία για τις επιδρομές των αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Εδώ και μία εβδομάδα οι επιδρομές είναι σχεδόν καθημερινές. Τη Δευτέρα, ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο συνταγματάρχης Ρομπ Μάνινγκ, έκανε λόγο για 36 νεκρούς μαχητές των Σεμπάμπ και τέσσερις του ΙΚ στη διάρκεια πέντε πληγμάτων που εξαπολύθηκαν από τις 9 έως τις 12 Νοεμβρίου.

Την Τετάρτη η AFRICOM ανακοίνωσε ότι διεξήγαγε και έκτη επιδρομή την προηγουμένη, προσθέτοντας μόνο ότι σκοτώθηκαν «πολλοί» Σεμπάμπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα τέλη Μαρτίου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε διευρύνει τις εξουσίες του αμερικανικού στρατού να διεξάγει πλήγματα στη χώρα αυτή της Αφρικής. Έκτοτε το Πεντάγωνο διεύρυνε τη μάχη του κατά του ΙΚ σε όλες τις χώρες όπου θα μπορούσαν να βρουν καταφύγιο μαχητές του, περιλαμβανομένων χωρών της Αφρικής.

Επισήμως, το Πεντάγωνο δεν σχολιάζει την εντατικοποίηση της δραστηριότητάς του στη Σομαλία. «Πιστεύω ότι δεν πρόκειται παρά για μια επιτάχυνση» σχολίασε ο στρατηγός Κένεθ ΜακΚένζι, αξιωματούχος του γενικού επιτελείου στρατού των ΗΠΑ. «Απλώς είχαμε ευκαιρίες να εξαπολύσουμε αυτά τα πλήγματα» πρόσθεσε.

Αν και επισήμως αρνήθηκε την παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στη Σομαλία, ο ΜακΚένζι εκτίμησε σε «περισσότερους από 500» τους Αμερικανούς στρατιωτικούς στη χώρα για μια αποστολή «παροχής συμβουλών και στήριξης» των σομαλικών Αρχών. Τον προηγούμενο Μάιο το Πεντάγωνο είχε κάνει λόγο για περίπου 50 άνδρες.

Οι ΗΠΑ φοβούνται ότι οι μαχητές του ΙΚ που κατάφεραν να διαφύγουν από τη Ράκα, την πρώην πρωτεύουσα του χαλιφάτου τους, θα εγκατασταθούν σε χώρες με αποδυναμωμένη κεντρική εξουσία, όπως η Υεμένη, ή ότι θα διασχίσουν τον κόλπο του Άντεν για να εγκατασταθούν πιο νότια στη Σομαλία.

Για λόγους ασφαλείας το Πεντάγωνο αρνείται να σχολιάσει δημοσίως την παρακολούθηση των ισλαμιστών του ΙΚ. «Δεν είμαι έτοιμος να πω αν συνδέεται με την πτώση της Ράκας» τόνισε ο ΜακΚένζι.
Όμως, στα μέσα Οκτωβρίου το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι διεξήγαγε μια αεροπορική επιδρομή εναντίον ενός στρατοπέδου εκπαίδευσης του ΙΚ στην Υεμένη και στις 3 Νοεμβρίου Αμερικανοί στρατιωτικοί ανακοίνωσαν ότι στοχοθέτησαν για πρώτη φορά το ΙΚ στη Σομαλία.

Η Ουάσινγκτον ανησυχεί επίσης για την επικείμενη μείωση της δύναμης της Amisom, η οποία ανακοίνωσε την αποχώρηση 1.000 στρατιωτών της από τη Σομαλία εφέτος, στο πλαίσιο του σχεδίου για την πλήρη αποχώρησή της από τη χώρα έως τον Δεκέμβριο του 2020.

Σύμφωνα με την Τζένιφερ Κουκ, ειδική για την Αφρική στο Centre for Strategic Studies, «η στρατικοποίηση» της αμερικανικής πολιτικής στη Σομαλία είναι «ανησυχητική».

«Αυτή η βροχή των πληγμάτων που πέφτουν από τον ουρανό μπορεί να αποτελέσει εργαλείο στρατολόγησης για τις ομάδες αυτές» των ισλαμιστών, κυρίως όταν προκαλούν θύματα μεταξύ των αμάχων, προειδοποίησε.

Την ώρα που η αμερικανική διπλωματία έχει αποδυναμωθεί από τις περικοπές στον προϋπολογισμό της και εφόσον δεν έχουν οριστεί ακόμη βασικοί αξιωματούχοι, «δεν υπάρχει το αντίβαρο μιας διπλωματικής στρατηγικής που να συνοδεύει αυτήν την αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία», τόνισε η Κουκ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης