Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα επιστρέψουν στην εταιρική σχέση που είχαν στο πλαίσιο της Σύμπραξης της Περιοχής του Ειρηνικού (TPP), δήλωσε σήμερα ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ αρμόδιος για θέματα Εμπορίου Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, την ώρα που οι υπόλοιπες 11 χώρες οι οποίες μετέχουν στη συμφωνία αυτή δεσμεύτηκαν να αναβιώσουν την τεράστια συμφωνία ελευθέρου εμπορίου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «αποχώρησαν από την TPP και δεν θα αλλάξουν αυτή την απόφαση», δήλωσε ο Λάιτχαϊζερ στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Βιετνάμ των υπουργών Εμπορίου της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις, οι ΗΠΑ υπέγραψαν το 2015 την TPP μαζί με ακόμη 11 χώρες που όλες μαζί αντιπροσωπεύουν το 40% της παγκόσμιας οικονομίας. Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε ορίσει την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού μια από τις γεωστρατηγικές και οικονομικές προτεραιότητες του.

Τον Ιανουάριο, ο πρόεδρος Τραμπ απέσυρε ξαφνικά τη συμμετοχή των ΗΠΑ από τη συμφωνία αυτή, στο πλαίσιο της πολιτικής του προστατευτισμού που υιοθετεί δηλώνοντας ότι θέλει να περισώσει αμερικανικές θέσεις εργασίας που απειλούνται από το ελεύθερο εμπόριο.

Οι 11 άλλες χώρες που μετέχουν στη συμφωνία ανακοίνωσαν στο Ανόι ότι θέλουν απολύτως να διασώσουν αυτή τη συμφωνία που εγγυάται –όπως δηλώνουν– το ελεύθερο εμπόριο, υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων και προστατεύει το περιβάλλον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Εμπορίου της Νέας Ζηλανδίας Τοντ Μακ Κλέι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι “TPP 11” δεσμεύτηκαν να βρουν τρόπο να προχωρήσουν μπροστά για να εφαρμοστεί| η συμφωνία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης