Σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού βρίσκονται οι αμερικανικές Αρχές με επίκεντρο την Αραβική και Ερυθρά Θάλασσα με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ να επικεντρώνουν τις αντιτρομοκρατικές δραστηριότητες τους στην Υεμένη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ουάσιγκτον εξέδωσε υπερεπείγουσα ταξιδιωτική οδηγία αμέσου ισχύος ζητώντας από τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στην Υεμένη να αναχωρήσουν αμέσως από την χώρα. Η ανακοίνωση αυτή αφορά όλους τους Αμερικανούς πολίτες το Υεμένης εκτός από το έκτακτο κυβερνητικό προσωπικό εξαιτίας πιθανών τρομοκρατικών απειλών στην ευρύτερη περιοχή. Η κίνηση αυτή – σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες – έρχεται σαν επόμενο της αιφνίδιου κλεισίματος 20 πρεσβειών την περασμένη Κυριακή στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες μιλούν για κατακόρυφη αύξηση της επικινδυνότητας προσβολής αμερικανικών στόχων στην Υεμένη ενώ οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ κατά το βρετανικό BBC εκτιμούν πώς δεκάδες στελεχών της Αλ Κάιντα έχουν συγκεντρωθεί τις τελευταίες ημέρες στην πρωτεύουσα της χώρας Σαναά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Υεμένη τα τελευταία δύο χρόνια αποτελεί υπόδειγμα αποσταθεροποίησης με πρόσχημα ή άλλοθι την λεγόμενη Αραβική Άνοιξη και με διάφορες μικρές ή μεγαλύτερες ομάδες ισλαμιστών να διεκδικούν μερίδιο από τον έλεγχο (ή τον μη έλεγχο) που ασκείται στην περιοχή αυτή. Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έχει ενισχύσει τις μονάδες που περιπολούν ανοικτά της Υεμένης.

Η αμερικανική ταξιδιωτική οδηγία αποτελεί επιστέγασμα των μέτρων ασφαλείας που έχουν ληφθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με το κλείσιμο αμερικανικών πρεσβειών σε διάφορα σημεία του πλανήτη και την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας εντός των ΗΠΑ. Χθες το Λονδίνο ζήτησε επίσημα με ταξιδιωτική οδηγία την απομάκρυνση των βρετανών πολιτών από την Υεμένη. Μέτρα ασφαλείας λαμβάνει και η Γαλλία μετά την υποκλοπή από τις αμερικανικές υπηρεσίες μηνύματος του πνευματικού ηγέτη της Αλ Κάιντα, Αλ Ζαουάχρι, αλλά και τον εντοπισμό μεγάλης πυκνότητας επικοινωνιών και ανταλλαγών μηνυμάτων μεταξύ στελεχών του ευρύτερου χώρου του φανατικού Ισλάμ.


Το ιστορικό της γενικευμένης επιφυλακής

Επικοινωνία του Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, επικεφαλής της Αλ Κάιντα, προς τον αρχηγό της «αδελφής οργάνωσης» στην Υεμένη βρίσκεται – όπως αναφέρουν τα αμερικανικά ΜΜΕ – πίσω από τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας που οδήγησαν στο κλείσιμο πρεσβειών στον μουσουλμανικό κόσμο. Το φερόμενο μήνυμα αφορούσε διενέργεια επίθεσης το νωρίτερο την περασμένη Κυριακή, οπότε και έκλεισαν οι πρεσβείες.

Το μήνυμα ήταν ασυνήθιστο, επειδή σπάνια συνομιλούν τα «μεγάλα κεφάλια» για συγκεκριμένες επιθέσεις -οπότε, όπως αναφέρουν οι New York Times που μεταδίδουν την είδηση επικαλούμενοι αμερικανούς αξιωματούχους, η σοβαρότητα της απειλής κρίθηκε μεγάλη.

Η υποκλοπή του μηνύματος έχει αναφερθεί από διάφορα πολιτικά στελέχη της Ουάσινγκτον ως επιχείρημα υπέρ της αποτελεσματικότητας των προγραμμάτων παρακολουθήσεων των αμερικανικών υπηρεσιών, σε μία συγκυρία που αυτά βάλλονται μετά τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν.

To μήνυμα του Ζαουάχρι απευθυνόταν προς τον Νάσερ αλ Ουαχάσι, επικεφαλής της ομάδας της Αλ Κάιντα στην αραβική χερσόνησο που έχει «έδρα» την Υεμένη. Ο Ουαχάσι θεωρείτο σχετικά υποβαθμισμένος περιφερειακός ηγέτης του τρομοκρατικού δικτύου, αλλά πλέον, όπως αναφέρουν οι Νew York Times, η εκτίμηση αυτή πρέπει να αναθεωρηθεί.

Το προληπτικό κλείσιμο των αμερικανικών πρεσβειών έχει παραταθεί, υπενθυμίζεται, μέχρι και το Σάββατο. Την κίνηση των ΗΠΑ να κλείσουν τις αποστολές τους στην Υεμένη την Κυριακή είχαν ακολουθήσει και η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία.


Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης