Την ώρα που η προεκλογική κούρσα στη Γαλλία βρίσκεται σε εξέλιξη και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον πρώην υπουργό Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν να ωφελείται από τη συμμαχία με τον κεντρώο Μπαϊρού, η υποψήφια της Ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν στρέφεται κατά της Ε.Ε. χαρακτηρίζοντάς την «όχι λύση αλλά πρόβλημα».

Υπενθυμίζεται πως ο κεντρώος Μπαϊρού δήλωσε ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του και στηρίζει τον Μακρόν. Νικητής από αυτήν την κίνηση βγαίνει ο πρώην υπουργός Οικονομίας παίρνοντας σημαντική ώθηση στις δημοσκοπήσεις.

Πολλά υποσχόμενος ο Μακρόν:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο 39χρονος πρώην υπουργός Οικονομίας παρουσίασε το πρόγραμμά του υποσχόμενος μειώσεις φόρων και περιορισμό του Δημοσίου.

Οι δεσμεύσεις του απέναντι στην Ε.Ε:

Στόχος του, όπως χαρακτηριστικά είπε, είναι «το Παρίσι να τηρήσει τις δεσμεύσεις του απέναντι στους εταίρους του στην Ευρωζώνη για περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μια ένδειξη καλής θέλησης προς τη Γερμανία ο Μακρόν είπε ότι θα επιδιώξει να δείξει ότι υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του Βερολίνου, τονίζοντας: «Η Γαλλία θα πρέπει να διενεργεί διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό είναι καλό για εμάς και θα καθησυχάσει τους εταίρους μας, αλλά και, κυρίως, τη Γερμανία. Εάν δεν έχουμε ένα γενναίο σχέδιο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι Γερμανοί δεν θα μας ακολουθήσουν».

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Les Echos», εστίασε στον φόρο επί των επιχειρήσεων, για τον οποίο και δεσμεύτηκε πως θα κατέβει στο 25% από το 33,3% που είναι σήμερα.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι σκοπεύει να περιορίσει τον δημόσιο τομέα περικόπτοντας 120.000 θέσεις. Αναφέρθηκε, επίσης, στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών που είναι και βασικός του αντίπαλος, λέγοντας ότι «αντίθετα από τον Φρανσουά Φιγιόν, δεν πιστεύω στις εκκαθαρίσεις και στο να θέσω τη χώρα ενάντια στη βούληση του λαού».

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ενίσχυση της Λεπέν στον α΄γύρο (27,5%) έναντι 21% του Μακρόν και 19% του κεντροδεξιού Φρανσουά Φιγιόν. Τα πράγματα, όμως, στον δεύτερο γύρο είναι διαφορετικά. Εκεί, η ακροδεξιά υποψήφια εμφανίζεται να χάνει και από τους δύο (61%-39% από τον Μακρόν και 55%-45% από τον Φιγιόν).

«Η Ε.Ε. δεν είναι η λύση αλλά το πρόβλημα» επιμένει η Λεπέν

Επίθεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξαπέλυσε εκ νέου η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας, Μαρίν Λεπέν.

«Πρέπει να τελειώνουμε μ’ αυτό το γραφειοκρατικό τέρας. Χαίρομαι για την αναγέννηση των λαών κατά της Ένωσης και υπέρ της Ευρώπης. Η Ε.Ε. δεν είναι η λύση αλλά το πρόβλημα» τόνισε η Λεπέν.

«Το τίμημα για την ελευθερία της Γαλλίας δεν είναι υψηλό» υπογράμμισε αναφερόμενη στην αποχώρηση από την Ε.Ε. και παράλληλα διεμήνυσε ότι όλα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής για τη χώρα «πρέπει να αποφασίζονται στο Παρίσι».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξής της σε δημοσιογράφους αλλά και εκπροσώπους 42 χωρών, η Γαλλίδα πολιτικός τόνισε πως στοχεύει σε μια άλλη Ευρώπη και ότι «ο κομμουνισμός και ο φιλελεύθερος καπιταλισμός είναι αυταπάτες, και ότι ο καλύτερος τρόπος είναι η ισχυροποίηση του έθνους».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης