Ο αριθμός των μεταναστών που έφθασαν δια θαλάσσης στην Ισπανία από τον Ιανουάριο είναι μεγαλύτερος από όσους έφθασαν στην Ιταλία την ίδια περίοδο, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία του ΟΗΕ για τη μετανάστευση.

Ο αριθμός των μεταναστών που έφθασαν στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου φέτος ξεπέρασε το φράγμα των 50.000, δύο φορές πάνω σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον ΔΟΜ, 1.443 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται στη Μεσόγειο από τον Ιανουάριο.

Και, «όπως είχαμε προβλέψει πριν από κάμποσες εβδομάδες, η Ισπανία έγινε η πιο ενεργή διαδρομή για τους Αφρικανούς μετανάστες και για τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν την Αφρική ως εφαλτήριο προς την Ευρώπη», δήλωσε εκπρόσωπος του ΔΟΜ, ο Τζόελ Μίλμαν, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Η Ισπανία «ξεπέρασε την Ιταλία το τελευταίο Σαββατοκύριακο», ανακοίνωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνολικά, 18.016 μετανάστες έφθασαν δια θαλάσσης στην Ισπανία από τις αρχές του έτους, έναντι περίπου 6.500 την ίδια περίοδο του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας του ΟΗΕ. Περίπου άλλοι 3.000 παράτυποι μετανάστες έφθασαν εξάλλου στην Ισπανία μέσω της Θέουτα και της Μελίγια, των ισπανικών θυλάκων βόρεια του Μαρόκου.

Στην Ιταλία, οι αφίξεις δια θαλάσσης έφθασαν τις 17.827 από τον Ιανουάριο, ενώ η χώρα είχε υποδεχθεί 93.237 την ίδια περίοδο το 2017, όμως μετά τη συμφωνία στα μέσα Ιουλίου του 2017 με τη λιβυκή ακτοφυλακή, οι αφίξεις μειώθηκαν σε μεγάλο βαθμό.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας φύλαξης των συνόρων και των ακτών Frontex Φαμπρίτσε Λετζέρι δήλωσε στις αρχές Ιουλίου, πως η Ισπανία θα μπορούσε να γίνει σιγά σιγά το νέο σημείο άφιξης που επιλέγουν οι μετανάστες που έρχονται από την Αφρική, καθώς η διαδρομή από τη Λιβύη έχει γίνει όλο και πιο δύσκολη λόγω της αύξησης των περιπολιών της λιβυκής ακτοφυλακής.

Η άφιξη παράτυπων μεταναστών δια θαλάσσης στην Ισπανία σημείωσε ισχυρή άνοδο τις τελευταίες εβδομάδες, με 9.866 αφίξεις να έχουν καταγραφεί από τον Ιούνιο, δηλ. περισσότερες απ’ ό,τι τους πρώτους πέντε μήνες του χρόνου (8.150), σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΟΜ.

Παρά την αύξηση αυτή, «είμαστε ευτυχείς που διαπιστώνουμε ότι υπήρξαν πολύ λίγοι θάνατοι σε σχέση με τον αριθμό των ανθρώπων «που ακολούθησαν αυτή τη θαλάσσια διαδρομή προς την Ισπανία», είπε ο Μίλμαν.

Σημείωσε, ωστόσο, πως, από την άποψη αυτή, η κατάσταση ήταν «αρκετά δύσκολη τις τελευταίες τριάντα ημέρες» στην άλλη πλευρά της Μεσογείου, με πολλούς πνιγμούς μεταναστών βόρεια της Λιβύης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης