Η Κίνα πραγματοποιεί επιθετικές επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια, καθώς η κυβέρνηση βρίσκεται υπό πίεση να ανταποκριθεί στους διεθνείς κλιματικούς στόχους και να βελτιώσει την κατάσταση στις πολυάριθμες μολυσμένες πόλεις της επικράτειάς της.

Σύμφωνα με νέα έκθεση, η Κίνα εγκατέστησε 30,5 γιγαβάτ αιολικής ενέργειας το 2015, αριθμός που αντιπροσωπεύει σχεδόν το 50% όλων των νέων εγκαταστάσεων παραγωγής αιολικής ενέργειας παγκοσμίως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο άφησε τις Ηνωμένες Πολιτείες στη δεύτερη θέση με μεγάλη διαφορά. Οι ΗΠΑ εγκατέστησαν 8,6 γιγαβάτ, ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε η Γερμανία με 6,1 γιγαβάτ, με τις Βραζιλία και Ινδία να ακολουθούν με 2,6 γιγαβάτ αιολικής ενέργειας η κάθε μία.

Το πενταετές σχέδιο της Κίνας έχει ως στόχο την επίτευξη 250 γιγαβάτ εγκατεστημένης ισχύος έως το 2020, και στη συνέχεια την αλλαγή προτεραιότητας από αύξηση της ποσότητας σε βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας των αιολικών έργων.

Η Κίνα αναμένεται να διατηρήσει τη θέση της στην κορυφή της λίστας της εγκατεστημένης αιολικής ενέργειας, με 23 γιγαβάτ να υπολογίζεται πως θα προστεθούν στο δίκτυο το 2016. Με τη συνέχιση των τωρινών τάσεων, η εγκατεστημένη ισχύς αιολικής ενέργειας της Κίνας ίσως και να τριπλασιαστεί μέχρι το 2030, από 149 πέρυσι σε 495 γιγαβάτ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο η Κίνα δεν εγκαθιστά τεράστιες ποσότητες αιολικής ενέργειας μόνο εντός των συνόρων της, αλλά επεκτείνεται και σε άλλες αγορές, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, με μεγάλα έργα να έχουν ήδη προγραμματιστεί στο Τέξας, τη Σκωτία και άλλες τοποθεσίες με μερική ή ολική κινεζική χρηματοδότηση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης