Του Κώστα Μπετινάκη

Με τη γνωστή παραπλανητική τους τεχνική τα (διεθνή) δυτικά Μέσα, έχουν στρέψει την προσοχή του κόσμου στη δραστηριότητα του Ισλαμικού Χαλιφάτου και οπωσδήποτε στο ουκρανικό πρόβλημα…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ουδέποτε όμως εξέφρασαν και ηθελημένα αποκρύπτουν είναι, ποια ήταν η γενεσιουργός αιτία και των δύο αυτών σημαντικών γεωπολιτικών ζητημάτων που έχουν αναστατώσει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. Χώρια τις υλικές ζημιές αλλά προπάντων τα αθώα θύματα.

Εκείνο που έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα, είναι το Παλαιστινιακό. Επιτεύχθηκε εκεχειρία στη Γάζα, ε και λοιπόν;

Κάθε κατάπαυση του πυρός στην περιοχή που βρίσκεται υπό τον απόλυτο έλεγχο των Ισραηλινών, διαρκεί ώσπου να καταπατηθεί. Κι αυτό συμβαίνει εδώ και ας πούμε πενήντα χρόνια. Μην πάμε πιο πίσω.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι ένας πόλεμος που δεν έχει κερδισμένους. Χαμένοι όμως δεν είναι μόνο οι κάτοικοι της Γάζας, όσοι επέζησαν αλλά έχουν χάσει τα σπίτια και το βιος τους. Είναι κι οι οικογένειες των ισραηλινών στρατιωτών που σκοτώθηκαν σ΄έναν ακόμη πόλεμο που έχει αποκλειστικά κι ένα στόχο: Ουδέποτε να επιλυθεί το Παλαιστινιακό.

Έτσι προσωρινά, οι κάτοικοι της Γάζας, όσο και των γειτονικών της ισραηλινών κιμπούτζ θα μπορέσουν να ζήσουν την καθημερινότητα, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουν για πόσο.

Ποιος θυμάται τι μας είχαν σερβίρει ως αφορμή να ξεσπάσουν οι αιματηρότατες πολεμικές συγκρούσεις στη Γάζα; Ποια όμως ήταν η πραγματική αιτία; Εκείνο που θέτει ως όρο η Χαμάς. Να σταματήσει η κλοπή της παλαιστινιακής γης.

Επειδή ο διεκπεραιωτής πρωθυπουργός της μεγάλης ιδέας των Εβραίων, Μπίμπι Νετανιάου, προχώρησε σε νέα κλοπή παλαιστινιακής γης.

Προκλητικότατος και ανενόχλητος από τη διεθνή κοινότητα που χρόνια τώρα υποστηρίζει την διαιώνιση της «μη λύσης», ανακοίνωσε την Κυριακή ο ισραηλινός πρωθυπουργός την μεγαλύτερη καταπάτηση παλαιστινιακών εδαφών, που έχει γίνει εδώ και τριάντα χρόνια.

Περί τα 400 εκτάρια, (δηλαδή τέσσερα τετραγωνικά χιλιόμετρα) στην περιοχή Etzion, όπου ήδη έχει κατασκευαστεί κι άλλος οικισμός Εβραίων εποίκων, κοντά στη Βηθλεέμ ανακηρύχθηκε «κρατική γη» – έτσι απλά.

Η απόφαση βέβαια, προκάλεσε αντίδραση του Στέητ Ντηπάρτμεντ για τα μάτια του κόσμου: «Καλούμε την ισραηλινή κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφασή της», αναφέρει η ανακοίνωση που την χαρακτηρίζει «αντιπαραγωγική» στην προσπάθεια να επιτευχθεί λύση με δύο κράτη, το Ισραηλινό και το Παλαιστινιακό.

Το ισραηλινό ραδιόφωνο είχε ανακοινώσει ότι «η απόφαση ελήφθη σε απάντηση για την απαγωγή και το φόνο τριών νεαρών ισραηλινών». Αυτό ωστόσο, στάθηκε αφορμή να προκληθεί η πρόσφατη πολεμική σύγκρουση που οι καταστροφικές εικόνες της συγκλόνισαν την διεθνή κοινή γνώμη επί εφτά εβδομάδες. Αλλά η γνωστή φιλοϊσραηλινή προπαγάνδα είχε αποκρύψει εκείνο που είχε διαρρεύσει από καιρό. Πως ετοιμαζόταν νέα καταπάτηση γης για την κατασκευή νέων οικισμών εποίκων.

Πρόκειται για επέκταση του ισραηλινού οικισμού εποίκων στην περιοχή γνωστή κι ως «Gevaot». Σχέδιο που είχε ανασταλεί λόγω των έντονων αντιδράσεων που είχαν προκληθεί το 2000.

Η οργάνωση «Ειρήνη Τώρα» χαρακτήρισε την καταπάτηση γης από το ισραηλινό κράτος ως τη μεγαλύτερη που έχει συμβεί από την δεκαετία του 80 ενώ η επίσημη ισραηλινή ανακοίνωση καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν τις ενστάσεις τους μέσα σε 45 ημέρες.

Ο τοπικός παλαιστίνιος δήμαρχος, Abu Rdainah ανακοίνωσε ότι στην υπό καταπάτηση περιοχή ζουν 10 παλαιστινιακές οικογένειες και τα χωράφια και οι ελαιώνες τους ανήκουν. Είχε προειδοποιήσει ότι η απόφαση «θα δημιουργούσε γενικότερη αστάθεια και εκρηκτική ατμόσφαιρα».

Το Ισραήλ επανειλημμένα έχει δεχθεί διεθνείς επικρίσεις για τη δημιουργία οικισμών εποίκων στα κατεχόμενα εδάφη. Οι οικισμοί που δημιουργούνται χαρακτηρίζονται από πολλά κράτη «παράνομοι», αλλά ουδέποτε εμπόδισαν το Ισραήλ να συνεχίσει αυτή του την τακτική.

Τον Απρίλιο, ο ισραηλινός πρωθυπουργός είχε διακόψει τις συνομιλίες για τις οποίες είχαν μεσολαβήσει οι ΗΠΑ με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Αμπάς, με την πρόφαση ότι είχε συνάψει συμφωνία με τη Χαμάς. Κι αν ήθελε να επαναληφθούν οι συνομιλίες με το Ισραήλ θα έπρεπε να διακόψει κάθε σχέση με τη Χαμάς.
Εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν δήλωσε μόλις χτες, ότι ο γγ «έχει ανησυχήσει με την εξέλιξη αυτή».

Η αμερικανική κυβέρνηση φαινομενικά διατηρεί ψυχρότητα στις σχέσεις με τον Νετανιάου για το θέμα των οικισμών στα κατεχόμενα, από το 2009, αλλά και στην περίπτωση αυτή έκανε πίσω. Όπως και παρά τις φραστικές καταδίκες εναντίον της στρατιωτικής εισβολής στ Γάζα, ανανέωσε το οπλοστάσιο του Ισραήλ, ενώ διαρκούσαν οι οδομαχίες.

Ο επικεφαλής των παλαιστίνιων διαπραγματευτών Saeb Erekat δήλωσε πως η παγκόσμια κοινότητα θα πρέπει να θεωρήσει το Ισραήλ υπόλογο για τη συνεχιζόμενη εποικιστική πολιτική του σε κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Όχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Και θυμίζει ότι οι εποικισμοί στα κατεχόμενα θεωρούνται παράνομοι από το Διεθνές Δίκαιο.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης χτες, ότι αποδοκιμάζει την ισραηλινή απόφαση για την καταπάτηση γης στη Δυτική Όχθη, κάτι που όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Φόρεϊν Όφις «θα καταστρέψει τη διεθνή φήμη του Ισραήλ».

Περί τους 500.000 ισραηλινούς εποίκους ζουν δίπλα στα 2,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιων, στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, σε περιοχές που έχει καταπατήσει το ισραηλινό κράτος μετά την κατάληψή τους στον «Πόλεμο των Έξι ημερών» το 1967.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης