Ο πραγματικός λόγος της τουρκικής εισβολής στη Συρία, (και με αμερικανική υποστήριξη), φάνηκε από τη δεύτερη κιόλας ημέρα, μετά την κατάληψη της πόλης Τζαραμπλούς. Στόχος τους οι Κούρδοι αντάρτες της Συρίας.

Με σφοδρούς βομβαρδισμούς οι τουρκικές δυνάμεις εισβολής στο συριακό έδαφος, οι τουρκικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους με στόχο πλέον –όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu Agency – όχι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Χαλιφάτου, αλλά Κούρδων ανταρτών του YPG, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του τουρκικού κρατικού ειδησεογραφικού πρακτορείου, νέος στόχος των τουρκικών δυνάμεων έγιναν οι Κούρδοι των Μονάδων Λαϊκής Προστασίας (YPG) επειδή επισημάνθηκαν να πλησιάζουν από Νότο την Τζαραμπλούς από βόρεια της συριακής πόλης Manbij, που πρόσφατα είχαν ξεκαθαρίσει από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

Πληρώματα τουρκικών αρμάτων μάχης, ενημερώνονται δυτικά των τουρκικών συνόρων νοτίως του Γκαζιάντεπε στη συριακή πόλη Καρκαμίς

Όπως μετέδωσε το CNN Türk , «οι τουρκικές δυνάμεις άρχισαν τα πυρά πυροβολικού στις 6:00 χτες το απόγευμα, όταν οι πληροφορίες από την αντικατασκοπία ανέφεραν πως οι μαχητές του YPG προωθούνταν παρά τις αμερικανικές διαβεβαιώσεις ότι θα υποχωρούσαν. Είχε προηγηθεί προειδοποίηση από τις τουρκικές δυνάμεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το CNN Türk συνολικά 350 Τούρκοι στρατιώτες συμμετέχουν στην επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» από τους οποίους 200 των μηχανοκίνητων μονάδων και 150 των ειδικών δυνάμεων.

Η επιχείρηση υποστηρίζεται από τουρκικά όσο και αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη. Από τα 17 τουρκικά, τα 11 ήταν F-16s, δύο εναέριου ανεφοδιασμού ένα AWACS, και δύο ειδικών επιχειρήσεων διάσωσης.

Η Τζαραμπλούς επέχει περί τα 40 χιλιόμετρα από τη Μανμπίτζ.

Το YPG θεωρείται από την Άγκυρα «τρομοκρατική οργάνωση με διασυνδέσεις στο ΡΚΚ.

Ο επικεφαλής των ειδικών τουρκικών δυνάμεων υποστράτηγος Zekai Aksakallı, πραγματοποίησε επιθεώρηση στην Τζαραμπλούς.

Ο Aksakallı, πρόσφατα είχε προαχθεί, αναλαμβάνοντας τη θέση του ταξίαρχου Salih Terzi, που είχε θεωρηθεί δραστήριο μέλος των πραξικοπηματιών.

Πόσο θα επηρεάσει τις σχέσεις με την Ρωσία η τουρκική εισβολή στη Συρία;

Σύμφωνα με τον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό NTV, η Άγκυρα ενημέρωσε τη Μόσχα για την έναρξη των επιχειρήσεων στο συριακό έδαφος. Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών καταδίκασε τις επιχειρήσεις αυτές, «επειδή παραβιάζουν την κυριαρχία της χώρας».

Όπως αποδεικνύεται πάντως, ο πραγματικός σκοπός της επιχείρησης, δεν είναι η καταδίωξη των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Χαλιφάτου, αλλά η εκδίωξη των Κούρδων αυτονομιστών από την περιοχή, όπως υποστηρίζει και ο Leonid Isayev, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας.

«Οι πρόσφατες επιτυχίες των κουρδικών δυνάμεων στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου, είχαν ως αποτέλεσμα την πιθανότητα δημιουργίας ενός κουρδικού καντονιού στα τουρκο-συριακά σύνορα κάτι που είναι απαράδεκτο από τον Ερντογάν», δήλωσε ο Ρώσος καθηγητής στο «Ρωσία πέρα από τις επικεφαλίδες» (RBTH).

Με φόντο την πρόσφατη αναθέρμανση των ρωσο-τουρκικών σχέσεων, κατά τον Ισάγεφ, «η Μόσχα δεν πρόκειται να επικρίνει την απόφαση της Άγκυρας και θα αποφύγει κάθε τι που θα χειροτέρευε τις σχέσεις των δύο χωρών».

Ο Ισάγεφ είπε ακόμη ότι «η βόρεια Συρία είναι περιοχή όπου η Ρωσία δεν έχει ουσιαστική επιρροή ή ενδιαφέροντα. Για το λόγο αυτό επίτηδες η Μόσχα έχει κρατήσει αποστάσεις από όσα συμβαίνουν στα τουρκο-συριακά σύνορα ώστε να αποφευχθεί μία αχρείαστη σύγκρουση».

«Η στάση αυτή ενδεχομένως να προκαλέσει επικρίσεις από τις κουρδικές ομάδες τις οποίες η Μόσχα στηρίζει διπλωματικά», υποστηρίζει ο Ισάγεφ.

Αναβλήθηκαν ρωσο-τουρκικές στρατιωτικές συνομιλίες

Συνάντηση που είχε προγραμματισθεί να γίνει μεταξύ των αρχηγών των στρατιωτικών επιτελείων Τουρκίας και Ρωσίας στις 26 Αυγούστου, αναβλήθηκε «για αργότερα» όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Anadolu Agency.

Παρ΄όλο που δεν δόθηκαν άλλες διευκρινίσεις για τους αναλυτές είναι φυσικό να αναβληθεί η επίσκεψη του του ρώσου στρατηγού Valery Gerasimov τον οποίο είχε προσκαλέσει ο τούρκος ομόλογός του Hulusi Akar, όσο διαρκεί η επιχείρηση των τουρκικών δυνάμεων στο συριακό έδαφος.

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης
Πληροφορίες από Anadolu Agency | RBTH | hurriyetdailynews.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης