Η Μάλτα αρνήθηκε να προσφέρει βοήθεια σε ένα εμπορικό πλοίο, ένας ναυτικός του οποίου εμφάνιζε συμπτώματα παρόμοια με αυτά του Έμπολα, προκειμένου να προστατευθεί η χώρα από την επιδημία, όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός Τζόζεφ Μούσκατ.

Ο ασθενής ωστόσο έγινε δεκτός από τις αρχές της Ιταλίας, όπως ανέφεραν οι λιμενικές αρχές του Ποτσάλο, στη νότια Σικελία. Οι γιατροί που έκαναν μια πρώτη διάγνωση βασιζόμενοι μόνο στα συμπτώματα που τους ανέφεραν, κλίνουν περισσότερο στην πιθανότητα να πάσχει από ηπατίτιδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πλοίο MV Western Copenhagen, νηολογίου Χονγκ Κονγκ, είχε αναχωρήσει από τη Γουινέα με προορισμό την Ουκρανία. Αργά το βράδυ της Τετάρτης ο πλοίαρχος κάλεσε τις λιμενικές αρχές της Μάλτας και ζήτησε βοήθεια λέγοντας ότι ένας Φιλιππινέζος ναυτικός παρουσίασε συμπτώματα παρόμοια με του Έμπολα. Όμως η Βαλέτα επέλεξε να απαγορεύσει στο πλοίο να πλησιάσει στις ακτές της και έστειλε ένα πολεμικό σκάφος να το παρακολουθεί ώστε να διασφαλίσει πως δεν θα μπει στα χωρικά ύδατά της.

«Δεν διαθέτουμε πολλές πληροφορίες. Δεν έχουμε κανέναν τρόπο να μάθουμε εάν ο πλοίαρχος υπερβάλει ή υποτιμάει την κατάσταση. Δεν ξέρουμε καν αν υπάρχουν και άλλα ύποπτα κρούσματα» εξήγησε ο Μούσκατ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Θεωρώντας ότι η απόφασή του είναι «ηθικά και νομικά σωστή» ο Μαλτέζος πρωθυπουργός είπε ότι ακόμη και αν το διεθνές δίκαιο υποχρεώνει μια χώρα να παράσχει βοήθεια, υπάρχουν εξαιρέσεις όταν διακυβεύεται η ασφάλεια της χώρας αυτής. «Δεν γνωρίζουμε το εύρος της κατάστασης. Θα μπορούσε να ήταν λάθος συναγερμός. Όμως δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο το σύστημα υγείας», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον Μούσκατ το πλοίο βρισκόταν σε απόσταση 83 ναυτικών μιλίων από τη Μάλτα και μόλις 40 μίλια από τη Σικελία όταν ζήτησε βοήθεια.

Ο ιστότοπος Marinetraffic.com που παρακολουθεί την πορεία των εμπορικών πλοίων ανέφερε ότι το MV Western Copenhagen έκανε στροφή και κατευθύνθηκε στη Σικελία, όπου ο ασθενής ναυτικός μεταφέρθηκε για νοσηλεία στο Ποτσάλο ενώ το πλοίο συνέχισε την πορεία του.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης