Τη δυσαρέσκειά της φέρεται να έχει εκφράσει η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σχετικά με την πρόταση που εκτιμάται ότι έχει κάνει ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και αφορά στο να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα από τα κράτη σε μέτρα τόνωσης της δραστηριότητας παρά στις πολιτικές λιτότητας, με απώτερο στόχο την ανάπτυξη στην Ευρώπη.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε δημοσίευμα του Der Spiegel, ενώ στο ίδιο άρθρο προστίθεται ότι τόσο η ιδία η καγκελάριος, όσο και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είχαν την περασμένη εβδομάδα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΕΚΤ κατά την οποία τον εγκάλεσαν για τα όσα είπε σε μια ομιλία που εκφώνησε στο Τζάκσον Χόουλ της πολιτείας Γουαϊόμινγκ των ΗΠΑ την 22α Αυγούστου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η γερμανική κυβέρνηση απάντησε στο δημοσίευμα μέσω του εκπροσώπου της, τονίζοντας πως «ο ισχυρισμός πως η καγκελάριος εγκάλεσε τον πρόεδρο Ντράγκι δεν αντιστοιχεί στα πραγματικά γεγονότα καθ’ οιονδήποτε τρόπο». Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες σχετικά με το τι διημείφθη στη συνδιάλεξη αυτή.

Ο Ντράγκι είχε πει σε διάσκεψη κεντρικών τραπεζιτών ότι θα ήταν «επιβοηθητικό για τη συνολική άποψη της πολιτικής» που ασκείται στο πεδίο της οικονομίας εάν η δημοσιονομική πολιτική μπορούσε να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο, σε συνδυασμό με τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η Μέρκελ απαίτησε να μάθει εάν ο πρόεδρος της ΕΚΤ ήθελε να στείλει το μήνυμα πως αλλάζει στάση και δεν επικροτεί πλέον τη λιτότητα στην ευρωζώνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Spiegel γράφει πως ο Ντράγκι υπεραμύνθηκε όσων είπε στο Τζάκσον Χόουλ, γεγονός που ερμηνεύεται ως ένδειξη πως η ΕΚΤ, η οποία έχει μειώσει τα επιτόκιά της σε ιστορικά χαμηλά και έχει προσφέρει ρευστότητα στις τράπεζες ώστε να υποστηρίξει την ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας, πλέον προσβλέπει σε δημόσια πακέτα μέτρων για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης