«O Άγιος Νικόλας, άγιος παγκόσμιος, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών γνωρισμάτων του, μπορεί να αντιπροσωπεύσει αυτόν τον “φάρο” που λείπει στην ευρωμεσογειακή ήπειρο , ανάμεσα σε αφωνίες και πολιτιστική τύφλωση».

Αυτά είναι τα λόγια του εκπροσώπου της Ctim Grecia (Επιτροπή για τους ιταλούς στον κόσμο), Φραντσέσκο Ντε Πάλο, μετά την παράδοση από την πλευρά της Συγκλήτου του Μπάρι, παρουσία του Αρχιερέα Francesco Cacucci της εκκλησίας της Ιερής Καρδιάς στην ελληνοορθόδοξη κοινότητα της Πούλιας, την παρουσία του Πατριάρχη Κωνταντινούπολης Βαρθολομαίου, του Μητροπολίτη της Βενετίας, Γεννάδιου Ζερβού και του Αρχιερέα Kevin Farrell, ο οποίος πρόσφατα διορίστηκε από τον Πάπα Φραντσέσκο, πρώτος Νομάρχης της Συνόδου για τους λαϊκούς, τη ζωή και την οικογένεια την ημέρα την οποία γιορτάζεται ο Άγιος Νικόλας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον Ντε Πάλο, « H απαλλαγή της κοινωνικής κουλτούρας που περιλαμβάνει το παλιό ,στην παρούσα συγκυρία μπορεί να έχει ένα καινούργιο περιεχόμενο στο ανάστημα του Άγιου Νικόλα, ιδανική γέφυρα μεταξύ Δύσης και Ανατολής, για Έλληνες, Ρώσους και Αρμένιους και παρόν σε εικόνες ελληνικών μοναστηριών, σε εκκλησίες της Γαλλίας αλλά και στη Νέα Υόρκη».

«Εκτός από τη ρητορική που συχνά αποτελεί ένα βάρος και όχι μια λύση, μπορούμε να πούμε ότι η Μεσόγειος μπορεί σήμερα να ξεκινήσει από τον “Άγιο της δικής μας θάλασσας”, και όχι για μια απλή πεποίθηση ότι έχεις την αλήθεια στην τσέπη σου, δεδομένου ότι τα περίπλοκα ζητήματα βρίσκονται στο τραπέζι. Αλλά γιατί η ικανότητα του διαλόγου και της σύγκρισης, που ο Άγιος της Myra (Άγιος Νικόλας) δίδαξε στους αιώνες είναι αυτό που δραματικά λείπει σήμερα στην κοινότητα η οποία το αγνοεί… Ενώ θα έχουν (τα μέλη της κοινότητας)  μια σπασμωδική ανάγκη να μιλήσουν και, μετά από μια έντονη συζήτηση, να κατανοήσουν ο ένας τον άλλον». συμπληρώνει ο Ντε Πάλο. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


(Στην φωτογραφία ο Φραντσέσκο Ντε Πάλο με τον πατέρα Σεραφείμ, νέος πάστορας των ελληνοορθόδοξων του Μπάρι)

Πηγή:mondogreco.net 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης