Η Ρωσία υπενθύμισε ότι η αμερικανική παρουσία στη Συρία είναι παράνομη μετά την εκδήλωση επίθεσης εναντίον συριακών κυβερνητικών δυνάμεων από δυνάμεις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Vasily Nebenzya, σε κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, «ουδείς τους έχει καλέσει να βρίσκονται εκεί» και συμπλήρωσε με έμφαση πως «η σκληρή προσπάθεια για σταθερότητα στη Συρία διακινδυνεύεται από τις δραστηριότητες των ΗΠΑ. Και την ίδια ώρα η Ουάσινγκτον διατηρεί το δικαίωμα ‘αμυντικών επιθέσεων’ για την επίτευξη ειρήνης ‘από θέση ισχύος’».

Η δήλωση του Ρώσου πρεσβευτή στον ΟΗΕ έγινε μετά την «τις αμυντικές (όπως χαρακτηρίσθηκαν από τους Αμερικανούς) αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποίησαν προχθές Τετάρτη, εναντίον συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στην περιοχή του Deir Ez-Zor σε αντίποινα για «απρόκλητη επίθεση», όπως χαρακτηρίσθηκε από τις υποστηριζόμενες δυνάμεις των αντικαθεστωτικών ανταρτών SDF και ξένων «στρατιωτικών συμβούλων».

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, οι Σύροι αντικαθεστωτικοί αντάρτες έχουν κατρακυλήσει στο «γλιστερό μονοπάτι» των τρομοκρατών του αποκαλούμενου Ισλαμικού Χαλιφάτου, κοντά στο διυλιστήριο al-Isba (που τώρα δεν λειτουργεί) και δέχτηκε ξαφνικά μαζικές αεροπορικές επιδρομές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τουλάχιστον 25 στρατιωτικοί τραυματίσθηκαν στις επιθέσεις αυτές, αλλά όπως επισημαίνει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, πως οι συγκεκριμένες κυβερνητικές δυνάμεις δεν συνεργάζονταν με τη ρωσική διοίκηση στη Συρία.

Την Τετάρτη, ο υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός δυνάμεων, ανακοίνωσε ότι πραγματοποιήθηκαν ορισμένες αεροπορικές επιδρομές εναντίον συριακών δυνάμεων στην επαρχία Deir Ez-Zor σε αντίποινα ‘απρόκλητων επιθέσεων’ στις αποκαλούμενες Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) και «ξένων στρατιωτικών συμβούλων».

Η Δαμασκός χαρακτήρισε την επίθεση «έγκλημα πολέμου», ενώ ρωσικές στρατιωτικές πηγές υποστηρίζουν ότι ο πραγματικός στόχος της Ουάσινγκτον είναι να καταλάβει «οικονομικές συριακές πηγές.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε πως «η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Συρία αποτελεί επικίνδυνη απειλή στην πολιτική διαδικασία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε την αεροπορική επιδρομή «άλλη μια κατάφορη παραβίαση της συριακής κυριαρχίας από τις ΗΠΑ».

Οι ΗΠΑ πάντως, επιμένουν υποσχόμενες «να συνεχίσουν την υποστήριξη στις υπ΄ αυτές συμμαχικές δυνάμεις από τις εκεί ευρισκόμενες αμερικανικές δυνάμεις, για να ολοκληρωθεί η αποστολή τους που είναι η κατανίκηση του ISIS», όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Dana White.

Η εκπρόσωπος του Πενταγώνου είπε ακόμη πως «οι ΗΠΑ παραμένουν αμετακίνητες και στη διπλωματική προσπάθεια διαπραγμάτευσης για την επίλυση του ζητήματος με βάση την ειρηνευτική διαδικασία της Γενεύης».

Πληροφορίες από rt.com

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης