Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ επιβεβαίωσε ότι η Μόσχα μεσολαβεί στις συνομιλίες που διεξάγονται ανάμεσα στην κυβέρνηση της Δαμασκού και τους Κούρδους της Συρίας, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει να διατηρηθεί η κρατική κυριαρχία της Συρίας.

Όπως γράφει η ρωσική εφημερίδα «Izvestia», οι ρωσικές προσπάθειες συνεχίζονται προκειμένου να δημιουργηθεί κατανόηση ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και τους Κούρδους της Συρίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε συνέντευξή του στην «Izvestia» ο Ρώσος ΥΠΕΞ ανέφερε πως ήδη έχουν πραγματοποιηθεί τέσσερις γύροι επαφών με ρωσική πρωτοβουλία, με απευθείας επαφές «πολιτικών και κοινωνικών δομών των Κούρδων της Συρίας με κυβερνητικούς παράγοντες της Δαμασκού», από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο του 2016.

Ο Λαβρόφ επιβεβαίωσε ότι έχει πραγματοποιηθεί και συνάντηση της συριακής κυβέρνησης με τον αρχηγό της ένοπλης μονάδας των Κούρδων της Συρίας, YPG.

Παράλληλα, υποστήριξε πως το «Κουρδικό ζήτημα» αποτελεί έναν παράγοντα-κλειδί για τη διατήρηση της κρατικής οντότητας της Συρίας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, ο Λαβρόφ επισήμανε τις προσπάθειες της ρωσικής διπλωματίας  να βρεθούν συμβιβαστικές λύσεις στις διαφορές ανάμεσα στις εθνότητες και τις θρησκευτικές ομάδες στη Συρία, για να αποκατασταθεί η ειρήνη και η τάξη στην ταραγμένη χώρα από τον συνεχιζόμενο πόλεμο, αλλά και προκειμένου να παταχθούν οι διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις που έχουν βρει πρόσφορο έδαφος λόγω των πολεμικών επιχειρήσεων σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

Όσον αφορά στην ομοσπονδοποίηση της χώρας, ο Λαβρόφ ούτε το αρνήθηκε ούτε το επιβεβαίωσε αν συζητήθηκε σ’ αυτές τις συνομιλίες της συριακής κυβέρνησης με τους Κούρδους.

Η αποκάλυψη αυτή ήρθε στο φως της δημοσιότητας καθώς η ρωσική διπλωματία επιδιώκει να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κυβερνητικοί παράγοντες της Δαμασκού με εκπροσώπους ένοπλων αντικαθεστωτικών ανταρτικών ομάδων, μαζί με Τούρκους και Ιρανούς.

Επίσης, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο η Ρωσία να υποστηρίξει την αμερικανική πρωτοβουλία της δημιουργίας των αποκαλούμενων «Ζωνών ασφαλείας» για τους πρόσφυγες στη Συρία, αλλά είπε πως το μέτρο απαιτεί στενή συνεργασία με τον ΟΗΕ και την κυβέρνηση του προέδρου Άσαντ.

Παράλληλα, ο Λαβρόφ αναφέρθηκε «σε άλλα φλέγοντα ζητήματα της σύγχρονης διεθνούς πολιτικής σκηνής», επικρίνοντας το ΝΑΤΟ για την ενίσχυση των δυνάμεών του στα ρωσικά σύνορα. Εξέφρασε, όμως, την ελπίδα ότι «οι δυτικοί πολιτικοί σταδιακά θα κατανοήσουν ότι η Ρωσία δεν αποτελεί απειλή για το ΝΑΤΟ και ότι πρόκειται για ειρηνόφιλη χώρα».

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης