Η ομάδα της υποψήφιας των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον κατηγόρησε τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό της Ντόναλντ Τραμπ ότι ενθαρρύνει τη Ρωσία να κατασκοπεύει το ηλεκτρονικό της ταχυδρομείο.

“Είναι η πρώτη φορά που ένας υποψήφιος μεγάλου κόμματος για την προεδρία ενθαρρύνει ενεργά μια ξένη δύναμη να κατασκοπεύει την πολιτική του αντίπαλο”, τόνισε ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος της Κλίντον, κρίνοντας ότι πρόκειται για μια “υπόθεση εθνικής ασφαλείας”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τραμπ απηύθυνε νωρίτερα σήμερα έκκληση στη Ρωσία να ανακαλύψει και να δημοσιοποιήσει τα χιλιάδες μηνύματα που όπως είπε η Κλίντον δεν έδωσε στους ομοσπονδιακούς αξιωματούχους που ερευνούσαν τη χρήση ενός ιδιωτικού διακομιστή από πλευράς της όταν ήταν επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

“Ρωσία, εάν ακούς, ελπίζω ότι θα μπορέσεις να βρεις τα 30.000 email που λείπουν”, είπε ο Τραμπ ενώπιον δημοσιογράφων.

Η Κλίντον επιμένει ότι τα μηνύματα που δεν παρέδωσε ήταν ιδιωτικού ενδιαφέροντος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα, εξάλλου, ο υποψήφιος του GOP για την προεδρία απέρριψε τις υπόνοιες ότι η Ρωσία ήταν πίσω από την κλοπή και τη δημοσιοποίηση χιλιάδων email υψηλόβαθμων στελεχών των Δημοκρατικών ακριβώς πριν από το συνέδριο του κόμματος από τον ιστότοπο WikiLeaks. “Είναι τόσο απίθανο, είναι τόσο γελοίο”, ανέφερε ο Τραμπ και πρόσθεσε ότι η Κίνα ή κάποιο άλλο μέρος θα μπορούσε κάλλιστα να ενέχεται στην υπόθεση.

Η Κλίντον, που αναμένεται αύριο Πέμπτη να αποδεχθεί και τυπικά το χρίσμα των Δημοκρατικών και θα αντιμετωπίσει τον Τραμπ στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, χρησιμοποιούσε έναν ιδιωτικό διακομιστή στο σπίτι της στη Νέα Υόρκη για να λαμβάνει και να αποστέλλει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου επί των ημερών της στην ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (2009-2013).

Το θέμα ερευνήθηκε από το FBI, που όμως αποφάνθηκε πως δεν υπήρχε λόγος να ασκηθεί ποινική δίωξη στην Κλίντον παρότι ο διευθυντής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας Τζέιμς Κόμεϊ χαρακτήρισε “εξαιρετικά απερίσκεπτη” την πρώην ΥΠΕΞ όσον αφορά τον τρόπο που μεταχειριζόταν πληροφορίες που είχαν διαβαθμιστεί εμπιστευτικές ή ακόμη και απόρρητες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης