Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα αφήσει ελεύθερο στη Συρία έναν Αμερικανό πολίτη ο οποίος κατηγορείται ότι πολέμησε στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους, με την οργάνωση προάσπισης πολιτικών δικαιωμάτων ACLU να καταγγέλλει μια κίνηση που ισοδυναμεί με το να τον πετάξουν στον δρόμο σε μια εμπόλεμη ζώνη.

Ο άνδρας αυτός, που έχει υπηκοότητα ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας και το όνομά του δεν έχει δημοσιοποιηθεί, αιχμαλωτίστηκε τον Σεπτέμβριο στη Συρία από τις υποστηριζόμενες από την Ουάσινγκτον Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), προτού παραδοθεί στις ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια κρατήθηκε στο Ιράκ χωρίς νομική εκπροσώπηση, μέχρις ότου η ACLU επενέβη εξ ονόματός του σε ομοσπονδιακό δικαστήριο τον Οκτώβριο.

«Η κυβέρνηση αυτή έχει ουσιαστικά παραδεχθεί ότι δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσει να κρατά τον πελάτη μας και ότι αυτός δεν αποτελεί απειλή» δήλωσε ο Τζόναθαν Χάφετζ, δικηγόρος της ACLU, σε ανακοίνωσή του.

«Όμως, αντί να του προσφέρει μια ασφαλή απελευθέρωση, θέλει να πετάξει έναν Αμερικανό πολίτη στην άκρη του δρόμου σε μια εμπόλεμη χώρα, χωρίς καμία διασφάλιση για προστασία» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει στο παρελθόν ότι διέθεταν στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ο άνδρας αυτός είχε ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος το 2014 και εισήλθε στη Συρία τον Ιανουάριο του 2015, με βάση δικαστικά έγγραφα. Ο κρατούμενος, ο οποίος είναι ηλεκτρολόγος μηχανολόγος, είναι παντρεμένος και έχει ένα παιδί. Ο «Τζον Ντόου», όπως αναφέρεται στα δικαστικά έγγραφα, είναι ο πρώτος Αμερικανός, πιθανόν μέλος του Ισλαμικού Κράτους, που αιχμαλωτίζεται στο πεδίο της μάχης. Ο ίδιος πάντα αρνείτο ότι είχε ενταχθεί στην τζιχαντιστική οργάνωση.

Η ACLU είχε ζητήσει πριν από δύο μήνες τη μεταφορά του στη Σαουδική Αραβία παρά τη θέλησή του, όμως τον Απρίλιο δικαστήριο της Ουάσινγκτον μπλόκαρε τη μεταφορά αυτή.

Στη χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αναφέρεται ότι ο αμερικανικός στρατός έδωσε την επιλογή στον άνδρα αυτόν είτε να αφεθεί ελεύθερος σε μια πόλη της Συρίας, το όνομα της οποίας δεν γνωστοποιήθηκε, είτε έξω από έναν καταυλισμό για εκτοπισμένους στη Συρία.

Όμως, ο κρατούμενος «δεν επέλεξε μεταξύ των δύο και δήλωσε ότι δεν αποδέχεται την απελευθέρωσή του», κατά συνέπεια το υπουργείο «αποφάσισε να αφήσει ελεύθερο τον ενάγοντα στη συγκεκριμένη πόλη».

Η απελευθέρωση αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε περίοδο 72 ωρών μετά την απόφαση του δικαστηρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης