Η κυβέρνηση των ΗΠΑ καταδίκασε τη Δευτέρα το κύμα ξενοφοβικής βίας το οποίο σαρώνει τη Νότια Αφρική, καλώντας τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας να αντιδράσουν άμεσα προκειμένου να σταματήσουν τα αιματηρά επεισόδια. Τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και χιλιάδες άλλοι έχουν εκτοπιστεί τις τελευταίες 15 ημέρες, αρχικά στο Ντέρμπαν και κατόπιν στο Γιοχάνεσμπουργκ.

«Καταδικάζουμε έντονα τις βιαιότητες εναντίον ξένων οι οποίες σημειώνονται το τρέχον χρονικό διάστημα» δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, η Μαρί Χαρφ. Η ίδια διευκρίνισε ότι η Ουάσινγκτον είναι «πολύ ανήσυχη για τους θανάτους και τις συνέπειες που έχουν οι βιαιότητες αυτές σε διάφορες κοινότητες της Νότιας Αφρικής».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ζητήσαμε από όλους τους Νοτιοαφρικανούς ηγέτες να επιδείξουν ξεκάθαρα ότι καταδικάζουν αυτού του είδους τις βιαιότητες» πρόσθεσε.

Ο βασιλιάς των Ζουλού, Γκούντγουιλ Ζουελιτίνι, ο οποίος έχει κατηγορηθεί πως υποκίνησε το κύμα βίας, αποποιήθηκε κάθε ευθύνη τη Δευτέρα για τα πολύνεκρα επεισόδια και απηύθυνε έκκληση να υπάρξει ηρεμία. Ο ηγέτης μιας από τις σημαντικότερες φυλές της Νότιας Αφρικής είχε, σύμφωνα με νοτιοαφρικανικά μέσα ενημέρωσης, διαμηνύσει στους ξένους στα τέλη του Μαρτίου να «τα μαζέψουν και να φύγουν» από τη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης