Toυ Κώστα Μπετινάκη

Η 69η Σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ αρχίζει σήμερα στη Νέα Υόρκη, την έδρα του παγκόσμιου Οργανισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα θέματα που θα κυριαρχήσουν στην παρούσα σύνοδο είναι το Ουκρανικό και η αποτροπή επέκτασης του Χαλιφάτου στη Μέση Ανατολή.

Υπενθυμίζεται πως ξεπερνούν τους 1.129 οι άνθρωποι που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία από τότε που ξεκίνησε η στρατιωτική επιχείρηση του Κιέβου εναντίον της απόφασης των κατοίκων της ανατολικής Ουκρανίας για απόσχιση.

Το ουκρανικό ζήτημα έχει ήδη απασχολήσει 23 συνόδους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προεδρεύων στην 69η Γενική συνέλευση θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγκάντα, Σαμ Κουτέσα ο οποίος επιθυμεί η παρούσα σύνοδος να επικεντρωθεί και σε ζητήματα όπως η προώθηση της Αειφόρου Ανάπτυξης πέρα από το 2015.

Οι Ρώσοι προωθούν τον αφοπλισμό

Η διευρυμένη ρωσική αντιπροσωπεία θα παρουσιασθεί στην αποκαλούμενη διυπουργική εβδομάδα (24 Σεπτεμβρίου με 1η Οκτωβρίου) με επικεφαλής τον υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Στις πρωταρχικές πρωτοβουλίες της Ρωσίας, είναι να προωθήσει την ανάπτυξη ενοποιημένης και θετικής ατζέντας στην οποία θα περιλαμβάνεται η συνεργασία για τη διεθνή ασφάλεια των πληροφοριών και η αποτροπή του ανταγωνισμού των εξοπλισμών και στο διάστημα.

Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, η Ρωσία θα αντισταθεί σε κάθε απόπειρα να αναθεωρηθούν τα αποτελέσματα που προκλήθηκαν από τον τερματισμό του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου και την αναβίωση του ναζισμού, 70 χρόνια μετά την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας. Επίσης μαζί με τους συμμάχους της η Ρωσία επιθυμεί να προωθηθούν θέματα αφοπλισμού και γενικότερης ασφάλειας.

Το Χαλιφάτο κυριαρχεί στο Μεσανατολικό

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, είναι ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα τις ΗΠΑ και στην διυπουργική εβδομάδα, ο πρόεδρος Ομπάμα αναμένεται να απασχολήσει ειδική συνεδρία της γενικής Συνέλευσης για να ασχοληθεί με την απειλή που αποτελεί το Ισλαμικό Χαλιφάτο.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη κυκλοφορήσει στα μέλη του Συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ σχέδιο απόφασης για να ληφθούν μέτρα ώστε να αποτραπεί σε πολίτες των διαφόρων χωρών να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

Το σχέδιο αυτό υποστηρίζει και η Μόσχα.

«Προσβλέπω στο θάνατο με χαμόγελο», γράφει στο Twitter του βρετανός τζιχαντιστής που μάχεται στο δυτικό Ιράκ στους κόλπους του Ισλαμικού Χαλιφάτου με το «πολεμικό ψευδώνυμο» Abu AntaarΕκείνο που τον κάνει να διαφέρει από τους άλλους συμμαχητές του είναι ότι στην «προηγούμενη ζωή του», όπως γράφει εργαζόταν ως επιχειρηματικός αναλυτής στο City του Λονδίνου.

Ο Ανταάρ, βρίσκεται με μια ομάδα 500-1000 Βρετανών που έχουν στρατολογηθεί και μάχονται για την επικράτηση του Ισλαμικού Χαλιφάτου, σύμφωνα με επίσημους υπολογισμούς της βρετανικής κυβέρνησης.

Οι περισσότεροι βρετανοί πολίτες πέρασαν μέσω τουρκικών συνόρων στη Συρία. Οι τούρκοι μεθοριακοί φρουροί έκλειναν τα μάτια -με το αζημίωτο- αφήνοντας να προωθούνται μαχητές που ενώνονταν με τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες εναντίον του καθεστώτος Άσαντ, όπως επιβεβαιώνουν πηγές των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙ5).

Τη συμμετοχή των βρετανών πολιτών στους κόλπους των τζιχαντιστών, και μάλιστα τους αδίσταχτους δήμιους αποκάλυψαν τα ανατριχιαστικά βίντεο των αποκεφαλισμών που προώθησαν στο διαδίκτυο οι «μαχητές του Χαλιφάτου».

Αλλά και στις αρχές του χρόνου ο βρετανικής καταγωγής Abdul Waheed Majeed είχε γίνει πρωτοσέλιδο όταν ανατινάχθηκε μπροστά σε φυλακή στο Χαλέπι, προκαλώντας ρήγμα από το οποίο είχαν διαφύγει εκατοντάδες κρατούμενοι, πολλοί από αυτούς υψηλόβαθμα στελέχη της αλ-Κάιντα.

Καθώς όλο και περισσότεροι βρετανοί πολίτες προσχωρούν στις τάξεις του Χαλιφάτου οι πολιτικοί από το Λονδίνο εξετάζουν τώρα τρόπους για την αντιμετώπιση των τρομοκρατικών κινδύνων που ενδεχομένως να προκαλέσουν στις χώρες καταγωγής τους.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέηβιντ Κάμερον έχει δηλώσει πως οι ξένοι μαχητές του Χαλιφάτου « είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια της Βρετανίας» και προειδοποίησε ότι «οι τζιχαντιστές προετοιμάζουν τρομοκρατικά πλήγματα στην χώρα».

Υπάρχουν ωστόσο πολιτικοί που συνιστούν να δοθεί αμνηστία ώστε να έχουν την ευκαιρία να επιστρέψουν και να συμμετάσχουν σε προγράμματα «αποριζοσπαστικοποίησης», όπως έγινε στη Δανία.

Το Ισλαμικό Χαλιφάτο θεωρήθηκε ότι χρησιμοποιεί «υπερβολικά άγριες μεθόδους» και για το λόγο αποβλήθηκε από τους κόλπους της αλ-Κάιντα, με εντολή του αρχηγού της al-Zawahiri, τον περασμένο Φεβρουάριο. Μέσα σε λίγους μήνες, η ισλαμική αυτή οργάνωση κατόρθωσε να αναδειχθεί ως η κορυφαία στη Μέση ανατολή, δημιουργώντας «παράξενες συμμαχίες», (άσχετο αν δεν ομολογούνται) έχοντας συσπειρώσει εναντίον της όχι μόνο το Ιράν, αλλά και τις σύμμαχες των ΗΠΑ χώρες, και το καθεστώς της Βαγδάτης, που ως τώρα προσπαθούσαν να ανατρέψουν.

Το Ισλαμικό Χαλιφάτο, είναι η πιο προωθημένη, αυτοχρηματοδοτούμενη και αποτελεσματική ριζοσπαστική ισλαμική οργάνωση και πιο άγρια στη μεταχείριση των αντιπάλων της από την αλ-Κάιντα.

Μετά το Ιράκ και τη Συρία σειρά έχει η Ιορδανία

Αχμέτ Τσάλαμπι - Αμφιλεγόμενος ιρακινός πολιτικός με στενές σχέσεις με τους αμερικανούς νεοσυντηρητικούς κύκλουςΣε συνέντευξή του στο SPIEGEL, ο ιρακινός πολιτικός Ahmad Chalabi, που είχε παίξει αφανή ρόλο στην αμερικανική εισβολή στο Ιράκ, υποστηρίζει:

«Οι ισλαμιστές είναι οι μόνοι που κάνουν ουσιαστική αντίσταση στον Άσαντ. Μετά την κατάληψη της Μοσούλης έστειλαν 75 φορτηγά με οπλισμό που κατέλαβαν από τον ιρακινό στρατό στους αντάρτες στη Συρία. Αλλά το Ισλαμικό Χαλιφάτο βοήθησε να εξασθενίσουν όλες εκείνες οι δυνάμεις που έθεταν σε κίνδυνο το καθεστώς Άσαντ. Έτσι εκείνος κατόρθωσε να σταθεροποιήσει τη θέση του στις μεγάλες πόλεις όπως η Δαμασκός και στις ακτές. Τώρα οι δυτικοί είναι αντιμέτωποι με τον ερώτημα: Ποιος είναι λιγότερο επικίνδυνος;».

Για να προσθέσει: «Το Ισλαμικό Χαλιφάτο φαίνεται να καταπολεμά την διαφθορά, κάτι που είναι διαδεδομένο όχι μόνο στο Ιράκ, αλλά και σε πολλά άλλα αραβικά κράτη. Και για πρώτη φορά, οι Σουνίτες έχουν μια αξιόμαχη στρατιωτική δύναμη. Είναι κάτι όπως οι Χεζμπολά για τους Σιίτες».

Τα μελλοντικά σχέδια του Χαλιφάτου ο Τσάλαμπι πιστεύει πως είναι:

«Το Χαλιφάτο ενδιαφέρεται να σταθεροποιήσει τις θέσεις του στη Συρία και το Ιράκ. Κατόπιν οι δυνάμεις του θα προσπαθήσουν να προωθηθούν στις συριακές ακτές της Μεσογείου. Αν το πετύχουν –που θα είναι θρίαμβος γι’ αυτούς- στόχος τους είναι η Ιορδανία, όπου τα πράγματα πιστεύουν πως είναι πιο εύκολα, επειδή ήδη έχουν αποκτήσει πολλούς οπαδούς σε ιορδανικές πόλεις. Να μην προκληθεί λοιπόν έκπληξη σε κάποιους»…

SPIEGEL: Πιστεύεται ότι οι αεροπορικές επιδρομές θα το σταματήσουν;

Chalabi: Όχι. Απαιτείται αποτελεσματική χερσαία δύναμη και οι τζιχαντιστές γνωρίζουν ότι προς το παρόν υπάρχει δισταγμός για την αποστολή δυτικών στρατιωτών εναντίον τους. Ιδιαίτερα μετά την απόφαση του προέδρου Ομπάμα, το 2011 να αποσύρει τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις από το Ιράκ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης