Σε έκθεση που δημοσίευσε τη Δευτέρα η Παγκόσμια Τράπεζα, γίνεται λόγος για κατακλυσμό που θα προκληθεί από την άνοδο της θερμοκρασίας, κατά τέσσερις βαθμούς Κελσίου, μέχρι το 2060. Ένας κόσμος με τέσσερις βαθμούς Κελσίου παραπάνω θα πυροδοτήσει μία αλυσιδωτή αντίδραση που θα επέλθει μέσα από ένα ντόμινο αλλαγών.

Ακραίες θερμοκρασίες, μείωση των αποθεμάτων φαγητού, άνοδος της στάθμης των ωκεανών. Όλα αυτά είναι προβλήματα που αναμένεται να πλήξουν εκατομμύρια ανθρώπους, προβλέπει η Παγκόσμια Τράπεζα. Η έκθεση συμπληρώνει ότι δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο πλανήτης θα καταφέρει να αντεπεξέλθει στις αλλαγές αυτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο οργανισμός, συν τοις άλλοις, προβλέπει ότι θα υπάρχουν μέχρι το 2060 σοβαρές ελλείψεις νερού στην Ανατολική Αφρική, στη Μέση Ανατολή και στη Νότια Ασία, ενώ η παιδική θνησιμότητα θα εκτοξευθεί στα ύψη στην Υποσαχάρια Αφρική. Σύμφωνα με τη «Le Monde», η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι καμία χώρα δεν είναι βέβαιο πως θα διαθέτει αρκετή ποσότητα τροφής και νερού, ώστε να μην παρουσιάζονται ελλείψεις, καθώς δεν αποκλείεται να υπάρχουν ασυνήθιστες ξηρασίες. Σε συνδυασμό με τα μεγάλα μεταναστευτικά κύματα που θα προκύψουν, οι ισορροπίες είναι εξαιρετικά λεπτές και σε περίπτωση που δεν κινητοποιηθεί η διεθνής κοινότητα για τη λήψη γενναίων αποφάσεων, ο πλανήτης μας θα εκραγεί σαν μία ωρολογιακή βόμβα.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης