Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι απέρριψαν τις πιέσεις που τους ασκεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προκειμένου να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ υπό την αιγίδα της Ουάσινγκτον.

«Το να αρνηθείς να συναντήσεις τον καταπιεστή σου δεν συνιστά έλλειψη σεβασμού, είναι ένδειξη αυτοσεβασμού» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Χανάν Ασραουί, υψηλόβαθμο στέλεχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (OAP) αφού ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος κατηγόρησε τους Παλαιστίνιους για «έλλειψη σεβασμού απέναντι στις ΗΠΑ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου, ο Ναμπίλ Άμπου Ρουντέινα, απέρριψε επίσης κάθε διαπραγμάτευση με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, όσο οι Αμερικανοί δεν αναθεωρούν την απόφασή τους να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. «Η αμερικανική κυβέρνηση εξακολουθεί να αυτοαποκλείεται από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων εφόσον δεν αναθεωρεί» αυτήν τη μονομερή απόφαση, είπε ο Ρουντέινα.

Λίγο νωρίτερα, ο Τραμπ υποστήριξε ότι οι Παλαιστίνιοι δεν σέβονται τις ΗΠΑ, ανακοινώνοντας ότι διακόπτει τη χορήγηση βοήθειας πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, εφόσον δεν δέχονται να συμμετάσχουν σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα της Ουάσινγκτον.

«Επέδειξαν ασέβεια την περασμένη εβδομάδα, όταν αρνήθηκαν να δεχτούν τον εξαίρετο αντιπρόεδρό μας», τον Μάικ Πενς, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια μιας θερμής συνάντησής του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός της Ελβετίας. «Τους έχουμε δώσει εκατοντάδες εκατομμύρια» και «τα χρήματα αυτά δεν θα τους χορηγούνται πλέον όσο δεν κάθονται να διαπραγματευτούν την ειρήνη», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το δυσκολότερο ζήτημα αυτών των συζητήσεων ήταν η Ιερουσαλήμ. Αποσύραμε την Ιερουσαλήμ (από τις διαπραγματεύσεις), επομένως δεν χρειάζεται πλέον να το συζητάμε. Έχουμε μια ειρηνευτική πρόταση. Είναι μια εξαιρετική πρόταση για τους Παλαιστίνιους (…) θα δούμε τι θα συμβεί», συνέχισε ο Τραμπ.

Οι Ισραηλινοί «θέλουν την ειρήνη και ελπίζω ότι οι Παλαιστίνοι θέλουν την ειρήνη. Αν το επιθυμούν, σε τελική ανάλυση όλοι θα μείνουν ευχαριστημένοι», κατέληξε.

Στις 6 Δεκεμβρίου 2017 ο Τραμπ αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Για τους Παλαιστίνιους, αυτή η απόφαση σημαίνει ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν πλέον να έχουν μεσολαβητικό ρόλο στην ειρηνευτική προσπάθεια. Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς έχει παγώσει τις επαφές του με τους Αμερικανούς αξιωματούχους και αναζητά αλλού στήριξη στην προσπάθειά του για την ίδρυση ενός ανεξάρτητου κράτους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης