Η οργάνωση «Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας» (FARC) υπέβαλε την Παρασκευή πέντε προτάσεις στην κυβέρνηση της χώρας, με στόχο να επιταχυνθούν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις οι οποίες διεξάγονται στην Κούβα και να τερματιστεί έτσι η ένοπλη σύρραξη που διαρκεί περισσότερες από πέντε δεκαετίες.

Σε ανοικτή επιστολή της προς τον πρόεδρο της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος, η γραμματεία του επιτελείου της FARC καλεί να μεταδοθεί σε όλη τη χώρα η έκθεση της «ιστορικής επιτροπής για τη σύγκρουση και τα θύματά της», την οποία εκπόνησαν 12 πανεπιστημιακοί και παραδόθηκε στους διαπραγματευτές τον Φεβρουάριο. Ζητά, μάλιστα, από τον πρόεδρο και την κυβέρνησή του να τη διαβάσουν προσεκτικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η γραμματεία, το συλλογικό όργανο το οποίο διοικεί τους αντάρτες, ζητεί επίσης να σχηματιστεί μια επιτροπή που θα μελετήσει την έκθεση αυτή και θα αποδώσει ποινικές και πολιτικές ευθύνες. Ακόμη, προτείνει τη δημιουργία μιας επιτροπής η οποία θα φωτίσει το «φαινόμενο των παραστρατιωτικών οργανώσεων» και το άνοιγμα των απόρρητων αρχείων σχετικά με την ένοπλη σύρραξη. Επιπλέον, η ηγεσία των ανταρτών καλεί τον πρόεδρο της Κολομβίας να αποφύγει οποιαδήποτε κλιμάκωση της έντασης.

Ο Χουάν Μανουέλ Σάντος, ο οποίος επικρίνεται τις τελευταίες ημέρες από την αντιπολίτευση διότι συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις παρότι 11 στρατιώτες σκοτώθηκαν σε ενέδρα της FARC στην επαρχία Καούκα, δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη, όταν παραμένουν ατιμώρητα τέτοια εγκλήματα.

Στην επιστολή της η FARC ξεκαθάρισε πως «η ειρήνη δεν μπορεί να επιτευχθεί με το χρονόμετρο στο χέρι», κάνοντας λόγο για νόμιμη αυτοάμυνα των ανταρτών απέναντι στην επιθετικότητα του κυβερνητικού στρατού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης