Η κλιμακούμενη μέσω Twitter επιθετικότητα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, κατά του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μάλερ στην διάρκεια του Σαββατοκύριακου, προκάλεσε ανησυχία στους Ρεπουμπλικάνους που είναι μέλη του Κογκρέσου, σημειώνει το «Politico.»

Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικάνοι δεν γνωστοποίησαν τα μέτρα που θα λάβουν στην περίπτωση που ο Τραμπ, προσπαθήσει ν’ απολύσει τον Μάλερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν είναι σίγουρος ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων μπορεί να κάνει πολλά πράγματα,» δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος Τρέι Γκάοντι, από τη Νότια Καρολίνα, στην εκπομπή Fox News Sunday.

Ο ίδιος, παρότρυνε τον πρόεδρο Τραμπ να διαθέσει στον ειδικό ανακριτή το απαραίτητο περιθώριο ενεργειών, αλλά και τους πόρους που απαιτούνται προκειμένου να ολοκληρώσει ανεμπόδιστος την έρευνά του. Ο Γκάοντι τόνισε ότι η Γερουσία έχει μεγαλύτερη επιρροή στον Τραμπ για το συγκεκριμένο θέμα, καθώς αποφασίζει για τον διορισμό των προσώπων που επιλέγει ο πρόεδρος σε ανώτερες κυβερνητικές θέσεις.

Ο πρόεδρος Τραμπ ασκεί εδώ και μήνες κριτική στον Μάλερ, που ερευνά οποιαδήποτε εγκληματική δραστηριότητα γύρω από την προσπάθεια της Ρωσίας, να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές του 2016, αλλά και το αν τα μέλη της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ είχαν συμμετοχή σε οποιαδήποτε προσπάθειας συνωμοσίας με την Μόσχα. Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγορεί υψηλόβαθμα στελέχη του FBI, αλλά και του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης ότι έχουν ξεκινήσει ένα «κυνήγι μαγισσών» εναντίον του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την άλλη μεριά, η κριτική που ασκεί ο Τραμπ στον Μάλλερ κρατήθηκε σε χαμηλό επίπεδο, στο πλαίσιο στρατηγικής νομικής φύσης που υιοθέτησε ο πρόεδρος, σύμφωνα με την οποία μία δημόσια εικόνα συνεργασίας με τον ανακριτή, είναι ο πιο σωστός τρόπος για την αντιμετώπιση της κατάστασης με λιγότερο πολιτικό κόστος.

Ωστόσο, η στρατηγική αυτή, εγκαταλείφθηκε ξαφνικά κατά τις προηγούμενες ημέρες, μετά την δημοσίευση ειδήσεων για την κλήτευση των επιχειρήσεων Τραμπ από τον ειδικό ανακριτή, προκειμένου να παραδώσουν αρχεία. Στην διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο Τραμπ έγραψε στο Twitter ότι η έρευνα του Μάλερ δεν εξυπηρετεί τίποτα και ότι πραγματοποιείται από «σκληροπυρηνικούς Δημοκρατικούς.»

Οι Ρεπουμπλικάνοι, που διεξήγαγαν την δική τους έρευνα για την Ρωσία στην Βουλή των Αντιπροσώπων, προειδοποίησαν τον Τραμπ για να μην προχωρήσει στην λήψη οποιουδήποτε μέτρου κατά του Μάλερ, χωρίς ωστόσο, να προχωρήσουν στην διατύπωση προτάσεων για τις κινήσεις και τις αντιδράσεις τους, απέναντι σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ο Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ (Νότια Καρολίνα) δήλωσε ότι οποιαδήποτε απόφαση του Τραμπ ν’ απαλλάξει από τα καθήκοντά του τον Μάλερ “θα είναι η αρχή του τέλους της προεδρίας του.” “Ο Μάλερ ακολουθεί τον δρόμο των αποδείξεων. Νομίζω ότι πολύ σημαντικό να του επιτραπεί να κάνει την δουλειά του, χωρίς παρεμβάσεις. Υπάρχουν αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι που συμφωνούν με την άποψη αυτή,” τόνισε ο Γκράχαμ.

Από την άλλη μεριά δικομματική νομοθεσία που είχε ως στόχο να εμποδίσει οποιαδήποτε μονόπλευρη ενέργεια του προέδρου Τραμπ να διώξει τον Μάλερ, βρίσκεται εδώ και μήνες στο Κογκρέσο. Οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί, συνεργάζονται προκειμένου να συμβιβάσουν διαφορετικές προτάσεις, ενώ σε γενικότερο επίπεδο η όλη νομοθετική προσπάθεια για το συγκεκριμένο ζήτημα φαίνεται να καθυστερεί, ακόμη και από τα μέλη του Κογκρέσου, που έχουν αναλάβει την προώθηση της πρωτοβουλίας. Μέχρι το Σαββατοκύριακο που πέρασε, οι ίδιοι, έδιναν έμφαση στον σεβασμό που τρέφει ο Τραμπ για τον Μάλερ, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, δεν θα στραφεί τελικά κατά του ειδικού ανακριτή.

Η εκτίμηση αυτή, άλλαξε ξαφνικά του Σάββατο, όταν ο δικηγόρος του Τραμπ, Τζον Ντόουντ, δήλωσε ότι η έρευνα του Μάλερ θα πρέπει να τερματιστεί, υποστηρίζοντας ότι σχεδιάστηκε από τον πρώην διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ και στηρίχθηκε σε ένα ντοσιέ, που έδωσε στο FBI, ο πρώην κατάσκοπος των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, Κρίστοφερ Στιλ. «Προσεύχομαι ότι ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν θα ακολουθήσει το γενναίο παράδειγμα του Γραφείου Επαγγελματικής Ευθύνης του FBI, αλλά και του υπουργού Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς, τερματίζοντας την έρευνα για την υποτιθέμενη συνωμοσία με την Ρωσία, που κατασκευάστηκε από το αφεντικό του Μακέιμπ, τον Τζέιμς Κόμεϊ. Η έρευνα αυτή, στηρίχτηκε σ’ ένα δόλιο και διεφθαρμένο ντοσιέ,» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντόουντ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Politico

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης