«Η Ρωσία θα συνεργαστεί με τη νέα ηγεσία των ΗΠΑ»

«Η Ρωσία θα συνεργαστεί με τη νέα ηγεσία των ΗΠΑ»
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υιοθέτησε έναν ασυνήθιστα συμβιβαστικό τόνο στη σημερινή ετήσια ομιλία του για την κατάσταση του έθνους, λέγοντας πως η Μόσχα θέλει να συνεννοηθεί με την επόμενη αμερικανική κυβέρνηση και επιδιώκει να κάνει φίλους και όχι εχθρούς.

Ο Πούτιν είχε χρησιμοποιήσει προηγούμενες ομιλίες του για να καταφερθεί εναντίον της Δύσης και των ΗΠΑ ιδιαίτερα, αλλά αυτήν τη φορά περιόρισε τις επικρίσεις του και επικέντρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του σε εσωτερικά κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα.

«Δεν θέλουμε αντιπαράθεση με κανέναν. Δεν τη χρειαζόμαστε. Δεν επιδιώκουμε, ούτε ποτέ επιδιώξαμε να κάνουμε εχθρούς. Χρειαζόμαστε φίλους» δήλωσε ο Πούτιν προς την πολιτική ελίτ της Ρωσίας που είχε συγκεντρωθεί σε μια από τις πιο μεγαλοπρεπείς αίθουσες του Κρεμλίνου.

«Είμαστε έτοιμοι να συνεργασθούμε με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ. Έχουμε κοινή ευθύνη για να διασφαλίσουμε τη διεθνή ασφάλεια» πρόσθεσε.

«Οποιαδήποτε αμερικανο-ρωσική συνεργασία θα πρέπει να είναι αμοιβαία επωφελής και ισότιμη» τόνισε.

Ο Πούτιν είχε εκφράσει προηγουμένως την ελπίδα του ότι ο εκλεγμένος Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να βοηθήσει να αποκατασταθούν οι αμερικανορωσικές σχέσεις και αναλυτές επισήμαναν πως είναι απίθανο να θελήσει να ενισχύσει τις αντιδυτικές δηλώσεις πριν από την ορκωμοσία του Τραμπ τον Ιανουάριο.

Ο Ρώσος ηγέτης δήλωσε πως ελπίζει να βρει κοινό έδαφος με την Ουάσινγκτον ιδιαίτερα όσον αφορά στην καταπολέμηση της παγκόσμιας τρομοκρατίας.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2016, 14:45