Η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν συμφώνησαν να δημιουργήσουν ζώνες αποκλιμάκωσης στη Συρία για έξι μήνες, αναφέρουν σήμερα σε κοινή δήλωσή τους οι διαπραγματευτές των τριών χωρών έπειτα από συνομιλίες που είχαν στο Καζακστάν.

Σύμφωνα με τη δήλωση, οι ζώνες θα περιλάβουν, πλήρως ή εν μέρει, την Ανατολική Γούτα, τις επαρχίες Ιντλίμπ, Χομς, Λαττάκεια, Χαλέπι και Χάμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το χρονικό διάστημα των έξι μηνών μπορεί να παραταθεί στο μέλλον.

Το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε πως οι αντιπρόσωποι των τριών χωρών, που συνεδριάζουν στην Αστάνα, εξακολουθούν να συζητούν ποιές δυνάμεις θα αναπτύξουν στην Ιντλίμπ, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο μιας ανταρτικής συμμαχίας με επικεφαλής το πρώην παρακλάδι της Αλ-Κάιντα, το Μέτωπο Νόσρα.

Το Ανατολή δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ ανέφερε χθες Παρασκευή σε ρεπορτάζ της, στο οποίο δεν επικαλείται πηγές, πως οι τρεις χώρες σχεδιάζουν να διαιρέσουν την επαρχία Ιντλίμπ στα τρία, με τουρκικές δυνάμεις και μαχητές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού στο βορειοδυτικό τμήμα της που συνορεύει με την Τουρκία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα πάντα με την Γενί Σαφάκ, οι ιρανικές δυνάμεις και οι δυνάμεις του συριακού στρατού θα αναπτυχθούν στις νοτιοανατολικές περιοχές, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις θα βρίσκονται ανάμεσα στις δύο αυτές ζώνες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης