Η Ρωσία αποφάσισε την αναστολή του προγράμματος ανταλλαγής μαθητών λυκείου στις ΗΠΑ. Η είδηση έγινε γνωστή μέσω ανακοίνωσης της αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα στην οποία εκφράζεται η «θλίψη» της για την ακύρωση του μεγάλου εκπαιδευτικού προγράμματος «FLEX 2015-2016» από πλευράς της ρωσικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το RT.com, η απόφαση αυτή έρχεται με αφορμή ένα περιστατικό που συνέβη με πρωταγωνιστή έναν ρώσο μαθητή που αποφάσισε να μην επιστρέψει στην χώρα του με τη λήξη του προγράμματος αλλά αντίθετα να παραμείνει στις Ηνωμένες Πολιτείες και να υιοθετηθεί από ένα ζευγάρι ομοφυλόφιλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του στην Αμερικανική πρεσβεία ανακοίνωσε την αναστολή του προγράμματος.

«Ένα απαράδεκτο περιστατικό σημειώθηκε  με μαθητές μας να υποβάλλονται στην εφαρμογή αμερικανικής νομοθεσίας. Παρά το γεγονός ότι είναι ανήλικοι, έκαναν επιλογές (βάσει αυτής) χωρίς να έχουν την άδεια των γονέων τους», δήλωσε ο Κονσταντίν Ντολγκλόφ, εκπρόσωπος του υπουργείου για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο αμερικανός πρέσβης στη Ρωσία δήλωσε ότι τον θλίβει η απόφαση αναστολής ενός προγράμματος που «εδώ και 21 χρόνια δημιουργεί βαθείς και δυνατούς δεσμούς μεταξύ των πολιτών των ΗΠΑ και της Ρωσσίας»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 8.000 ρώσοι έφηβοι έχουν μεταβεί στις ΗΠΑ για σπουδές μέσω του προγράμματος «Future Leaders Exchange» (FLEX) από το 1992 που αυτό ξεκίνησε. Η αναστολή του θα έχει ισχύ για τουλάχιστον δύο έτη.

Επιμέλεια: Χρήστος Καράμπελας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης